Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд призна за виновeн 51-годишния Атанас В., който при условията на продължавано престъпление, осъществявал търговската дейност и управлявал еднолично дружество и избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 37-годишната Моника А. на властите в Германия във връзка с провеждане на наказателно преследване за 3 престъпления – кражба с подправяне на документи, присвояване и лека телесна повреда на полицейски служител. Тя е обявена за международно издирване от Районен съд - Мюнхен въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА) издадена на 09.10.2020 г. На лицето беше определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на искащата държава.

Според обвинението на германските власти, в периода ноември 2018 г. до януари 2019 г. Моника А. е откраднала от магазин, в който работила като продавачка най-малко 5400 евро от касата. Има данни, че между 01.10.2018 г. и 25.01.2019 г. обвиняемата е откраднала допълнително и други парични суми на стойност от 10 800 евро. Другото обвинение на Моника е, че свалила чужд стикер за технически преглед и номер и ги сложила на своя автомобил, за да създаде впечатлението, че превозното средство е редовно и може да участва в пътното движение. На 25.01.2019 г. при неправилно паркиране на гарата в Мюнхен получила забележка от полицейски служител. Обвиняемата му показала среден пръст, за да изрази своето пренебрежение. След като в последствие била помолена да представи шофьорската си книжка и документите на превозното средство, обвиняемата внезапно тръгнала с колата и ударила полицейския служител.

Моника А. е от Казанлък, но била отседнала в дома на своята майка във Варна ,където е била задържана на 20.11.2020 г. Престъплението, за което е разследвана 37-годишната жена е наказуемо и по българското законодателство.

Максималният срок на наказанията за всяко едно от повдигнатите обвинения според германския Наказателен кодекс е по 5 години „лишаване от свобода“.

Пред съда Моника изрази съгласие за доброволно предаване на германските власти.

В съдебното заседание защитата на Моника А. изтъкна, че тя има постоянен адрес, работи във Варна и няма основания да се счита, че може да се укрие. Съдът беше помолен да определи мярка „домашен арест“. Според адвокатите отправените обиди и телесна повреда на полицейският служител, били нанесени тъй като той не се легитимирал. Тя била провокирана, понеже против волята й, полицаят отнел ключовете й и едва по-късно се представил, което защитата определи като превишаване на служебни правомощия. Поставянето на стикера по нашето законодателство пък било административно нарушение.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Моника А. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. Налице е и изявление на лицето, чието задържане се иска, че изразява съгласие за доброволно предаване. Доказателствата по делото установяват, че същата е с постоянен адрес в Казанлък. С оглед обезпечаване на присъствието й в предстоящото дело за екстрадиция, Варненският окръжен съд намери, че спрямо Моника А. следва да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ фактическото й предаване на германските власти.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция.

Престъпленията са извършени в изпитателния срок на условна присъда за шофиране след употреба на наркотици

Варненският окръжен съд призна за виновeн 28-годишния Кристиян П., за това, че дал подкуп на полицейски служители, както и че без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества.

От днес съдия Магдалена Давидова е председател на Районен съд – Варна.

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 47-годишния Даниел М., обвинен че блудствал с две от малолетни си дъщери.

Варненският окръжен съд призна за виновна и наложи наказание 18 години „лишаване от свобода“ на 37-годишната Елеонора М., за това, че през 2019 г. в с. Доброплодно, област Варненска, умишлено умъртвила баща си. Наказанието следва да бъде търпяно при първоначален „строг режим“, като ще бъде зачетено предварителното задържане на подсъдимата, считано от 29.11.2019 г. 

Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 40-годишния Айдън М. и 31-годишния Ахмед Я., обвинени че в съучастие държали с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества. За по-младия мъж, деянието е извършено при условията на опасен рецидив.