Новини
Окръжен съд Варна

Днес 4 юли 2017г. на официална церемония в Окръжен съд – Варна встъпиха в длъжност трима младши съдии, след спечелен конкурс и успешно завършено 9-месечно обучение в Националния институт на правосъдието.

Наказателното дело за грабеж, придружен с убийството на малолетната А. С., извършено от К.Т. и И.М. миналата година, в Провадия, бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие. В началото на заседанието състав на Окръжен съд – Варна отведе служебния защитник на К.Т., назначен от органите на досъдебното производство, заради явно противоречие между позицията на защитата с подсъдимия. В своята пледоария в предходното съдебно заседание адвокат Стефка Пейчева направи оспорване на част от доказателствата, събрани в досъдебното производство, включително и относно авторството за едно от деянията, при изразено становище за разглеждане на делото по реда на съкратена съдебна процедура. След като съдът констатира, че процесуалното поведение на защитата нарушава правата на К.Т., признал фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, му бе назначен нов служебен адвокат, отново определен от Адвокатска колегия – Варна.

В последната си дума пред съда двамата подсъдими заявиха, че съжаляват за стореното от тях.

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на М. Б., привлечен в качеството на обвиняем за извършен на 27.05.2017г. грабеж при условията на опасен рецидив. Престъплението е станало в медицински кабинет, намиращ се на бул. «Цар Освободител» във Варна. Според обвинението предмет на грабежа са мобилен телефон, портфейл със сумата от 190 лв. и документи на лекаря.

Окръжен съд – Варна призна за виновен 22-годишният К. Д. за това, че на 26.07.2016г., в гр.Варна, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи - дамска плетена чанта, мобилен телефон, документи и лични вещи на обща стойност 158.82 лева от владението на М. К., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила.

Наказателното дело бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие, при което К.Д. призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт. Съдът му определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначално строг режим.

Варненският окръжен съд не уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Р.М. от Варна, срещу когото се води разследване по обвинение, че на 20.05.2017 г. в гр. Варна, без надлежно разрешително държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества: хероин, 94 пакета с общо нетно тегло – 46 кг и 305 грама. Наркотиците са открити в багажника на автомобил „Опел Корса“, паркиран на околовръстния път до Метро.

Нов състав на Окръжен съд – Варна даде ход на наказателното дело срещу А.Ж., обвинена за причиняване смъртта на съпруга си по непредпазливост и предлагане на подкуп на длъжностно лице. То бе върнато от Апелативен съд – Варна за ново разглеждане от друг състав на институцията заради ограничени права на частното обвинение в първоинстанционното производство.

Окръжна прокуратура – Варна внесе за одобрение от съда споразумение, постигнато със С. Р., в което той се признава за виновен за това, че в условията на продължаващо престъпление, засял и отглеждал 167 броя растения от рода на конопа, със съдържание на активен компонент от 2,37% до 2,62%, за държане с цел разпространение на марихуана с нетно тегло 799,27 грама, на обща стойност 4975,62 лв, както и на 1,75 грама метамфетамин, на стойност 43,75 лева. По силата на това споразумение трябва да му бъде наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 години и глоба в размер на 5000 лева, като наказанието да бъде отложено с 5-годишен изпитателен срок.