Новини
Окръжен съд Варна

DSC 2391На тържествена церемония пред общото събрание на съдиите от ОС-Варна, Цветелина Хекимова, Пламен Атанасов и Радостин Петров встъпиха в длъжност "съдия в Окръжен съд Варна".  Същите до настоящия момент са работили в гражданска колегия на Районен съд Варна. В Окръжен съд те ще правораздават в Търговско отделение.

13092017 1На тържествена церемония пред Общото събрание на съдебната институция Ивелина Владова встъпи официално в длъжност „съдия в Гражданско отделение"на Окръжен съд Варна. Тя бе повишена след спечелен конкурс.
Председателят на ОС Марин Маринов й връчи акта за встъпване в длъжност и й пожела професионално развитие и късмет в работата. Той я представи като истински професионалист, коректен и етичен колега.

Днес 4 юли 2017г. на официална церемония в Окръжен съд – Варна встъпиха в длъжност трима младши съдии, след спечелен конкурс и успешно завършено 9-месечно обучение в Националния институт на правосъдието.

Наказателното дело за грабеж, придружен с убийството на малолетната А. С., извършено от К.Т. и И.М. миналата година, в Провадия, бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие. В началото на заседанието състав на Окръжен съд – Варна отведе служебния защитник на К.Т., назначен от органите на досъдебното производство, заради явно противоречие между позицията на защитата с подсъдимия. В своята пледоария в предходното съдебно заседание адвокат Стефка Пейчева направи оспорване на част от доказателствата, събрани в досъдебното производство, включително и относно авторството за едно от деянията, при изразено становище за разглеждане на делото по реда на съкратена съдебна процедура. След като съдът констатира, че процесуалното поведение на защитата нарушава правата на К.Т., признал фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, му бе назначен нов служебен адвокат, отново определен от Адвокатска колегия – Варна.

В последната си дума пред съда двамата подсъдими заявиха, че съжаляват за стореното от тях.

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на М. Б., привлечен в качеството на обвиняем за извършен на 27.05.2017г. грабеж при условията на опасен рецидив. Престъплението е станало в медицински кабинет, намиращ се на бул. «Цар Освободител» във Варна. Според обвинението предмет на грабежа са мобилен телефон, портфейл със сумата от 190 лв. и документи на лекаря.

Окръжен съд – Варна призна за виновен 22-годишният К. Д. за това, че на 26.07.2016г., в гр.Варна, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи - дамска плетена чанта, мобилен телефон, документи и лични вещи на обща стойност 158.82 лева от владението на М. К., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила.

Наказателното дело бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие, при което К.Д. призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт. Съдът му определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначално строг режим.

Варненският окръжен съд не уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Р.М. от Варна, срещу когото се води разследване по обвинение, че на 20.05.2017 г. в гр. Варна, без надлежно разрешително държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества: хероин, 94 пакета с общо нетно тегло – 46 кг и 305 грама. Наркотиците са открити в багажника на автомобил „Опел Корса“, паркиран на околовръстния път до Метро.