Новини
Окръжен съд Варна

Образователна среща с цел повишаване на правната култура на доброволци от Градския превантивен клуб, се проведе в Окръжен съд – Варна. Учениците са активни членове на общността в десет варненски гимназии. Чрез подхода „връстници обучават връстници“ те са ангажирани да предоставят достоверна информация на младите хора за рисковете, свързани с употреба на психоактивни вещества, трафика на хора, рисково сексуално поведение и опасности в интернет средата.

Гостуването на доброволците в Окръжен съд – Варна бе част от партньорството, започнало миналата година между дирекция „Превенции“ в Община - Варна и съдебната институция по образователния проект „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишния Христо Х. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано на 2.03.2019г. за закана за убийство в условията на домашно насилие и за неизпълнение на съдебна заповед за защита.

Припомняме хронологията според обвинението. На 1 март 2019 г., в дома си Христо Х. нанесъл множество удари и отправил закани спрямо 14 годишната си дъщеря.

Окръжен съд – Варна призна за виновен 42-годишния Иван Д., за това че на 5.07.2018г. като неправоспособен водач причинил транспортно произшествие в Игнатиево, в следствие на което загива 16 годишно момче.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3.

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 19-годишния Георги Ж. и 16-годишния Д. Ф., с което двамата се признават за виновни, в това че на 11 и 12 януари 2019г. са държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество.

На 11.01.2019 г., във Варна, непълнолетният Д. Ф., разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение 43.01 грама марихуана на обща стойност 258.06 лева

На 12.01.2019 г. във Варна Георги Ж. без надлежно разрешително държал с цел разпространение 220.18 грама марихуана на обща стойност 1321.08 лева.

Варненският окръжен съд призна за виновен Димитър С. в извършването на две престъпления в условията на опасен рецидив - кражба на 6 мобилни телефона от варненско училище и грабеж на чужди движими вещи на негов познат от затвора.

И двете престъпления лицето е извършило в срока на условното му предсрочно освобождаване от затвора по присъда за друго деяние.

Подсъдимият има 22 отделни присъди, по които е бил осъждан ефективно за различни срокове. Димитър С е излязъл от затвора на 22.09.2017г., като два месеца по-късно, извършва две нови престъпления.

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 38-годишния Стоян Д., обвинен в убийството на свой съселянин от с. Езерово, извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост, в условията на опасен рецидив.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинени е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Припомняме хронологията според обвинението. Убийството е извършено на 1 март до закусвалня в центъра на Езерово. 54-годишната жертва и извършителят, са се познавали. Преди време са имали конфликт помежду си, който станал повод за ново спречкване завършило фатално. По данни на прокуратурата, след инцидента Стоян Д. е направил опит да се укрие от полицията.

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 41-годишния Борислав Н., обвинени в убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинени е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.