Новини
Окръжен съд Варна

Окръжен съд – Варна награди победителите в конкурса за ученическо есе на тема „ПРАВ(ил)А и СВОБОД(н)И“, който беше проведен през април тази година. Инициативата беше част от традиционните събития в рамките на Дни на отворените врати в институцията по повод 16 април – Деня на българската Конституция. Награждаването беше отложено за началото на новата учебна година, заради ограниченията свързани с коронавируса.

Тричленно жури от съда прегледа получените есета и определи победителите, като критериите за оценка бяха езикова култура, иновативна гледна точка и познания по темата.

Съдът участва и в кампанията за рециклиране на хартия „Лист по лист“ като през 2019 година е на първо място с предадени 2361кг и спасени от изсичане 40 дървета

Варненският окръжен съд (ВОС) е първата институция, която се включи в #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. От това лято от сградата на Съдебната палата на площад „Независимост“ са премахнати вендинг машините, които използват еднократни чаши за топли напитки. Те са заменени от еспресо машини с филтърни дози. „Идеята е да се ползват личните чаши за многократна употреба на всеки служител на съдебната институция. Това е нашият малък личен принос към опазването на околната среда“, заяви Диана Иванова, пресаташе на ВОС.

Варненският окръжен съд призна за виновен 25-годишната Грациела Д., за това че е теглила чужд платежен инструмент от фирмената сметка на чичо си, без съгласието на титуляра.

По искане на защитата на подсъдимата, разглеждането на делото се проведе в условията на съкратено съдебно следствие. В този случай при осъдителна присъда наказанието се намалява с 1/3.

Пред съда Грациела Д. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка „задържане под стража“ на 31-годишния Недялко П., обвиняем за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

Досъдебно производство е образувано на 13.09.2020г. от Второ РУ на МВР – Варна.

Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка „задържане под стража“ на 21-годишните Цофия Й., Одел Ц. и 22-годишните Бател П. и Ривка З. граждански на Държавата Израсел, обвиняеми за контрабанда на 93 кг упойваща трева.

Четирите израелски граждански пристигнали на 9 септември 2020 г. преди обяд на летище Варна с полет от Тел Авив. Те не били част от организирана туристическа група. Във Варна жените трябвало да пребивават в хотел и на 11 септември да се върнат обратно в Тел Авив.

Трима юристи, завършили специалност „Право“ във Варненския свободен университет избраха Окръжен съд – Варна, където да преминат задължителния си стаж. Те бяха приветствани с добре дошли лично от председателя на съда – съдия Марин Маринов и административния секретар Красимир Чернев.

„Желая Ви успех! Образованието е само отправна точка. Развитието Ви зависи от мотивацията Ви. Ще Ви подкрепяме да се учите. Но не можем да Ви дадем повече от това, което искате да вземете. Имате възможност да се запознаете с дела, как се води протокол от съдебно заседание, как се пише съдебно решение, къде е мястото на всеки в съдебната зала. Правото е изкуството на справедливото и доброто и нашата мисия е да помагаме на хората, като потушаваме неразбирателствата и подобряваме живота им“ сподели с новопостъпилите съдия Маринов.

Той обясни на стажантите, че следващите 2 месеца им предстои да се запознаят най- общо с дейността и функциите на съд, прокуратура, следствие, адвокатура и нотариат. След това завършилите юристи имат 4 месеца специализиран стаж. „Важно е през първите два месеца да се ориентирате къде бихте искали да задълбочите знанията си и да решите къде да продължите да работите“, посъветва юристите съдия Марин Маринов.

От началото на годината в Окръжен съд – Варна са встъпили общо 41 стажант-юристи.

 

VOS Stajanti

Официалното встъпването на стажант-юристите в Окръжен съд - Варна ще се състои на 10.09.2020 г. (четвъртък) от 11:00ч. в кабинета на председателя на Окръжен съд - Варна, ет. 2.

Напомняме, че са в сила правилата за достъп до Съдебната палата, съгласно заповед на председателя на ВОС от 13.05.2020 г.