Новини
Окръжен съд Варна

Окръжен съд – Варна определи мерки „домашен арест“ на 48-годишния Любомир К. и „задържане под стража“ на 38-годишния Виталий Ч. от Молдова. Двамата са привлечени като обвиняеми за отглеждане на марихуана в лабораторни условия и за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Състав на Варненския окръжен съд потвърди като правилна и законосъобразна първоначалната мярка за неотклонение, взета спрямо Недялко П.. Той е привлечен като обвиняем затова, че в условията на опасен рецидив отдел чужда вещ, както и че извършил действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила.

Пресслужбата на Окръжен съд – Варна припомня, че в началото на юли Варненският районен съд определи най- тежката мярка за процесуална принуда спрямо 40 годишния мъж, привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Трето РУ МВР във Варна.

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 21-годишния Галин П. и 22-годишния Никола Д. Двамата са привлечени като обвиняеми за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, като престъплението е извършено като продължавано деяние и в съучастие.

На 23 май и на 2 юли тази година във Варна Никола Д. държал с цел разпространение марихуана и амфетаминопроизводни, като действал по поръчение на Галин. При обиск в дома на Никола полицията иззела общо около 20 пакетчета с марихуана и около 15 дози с амфетаминопроизводни.

Престъплението, в което са обвинени двамата мъже  е тежко по смисъла на закона и НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

Защитата на обвиняемите поиска по-лека мярка за неотклонение. Адвокатът на Никола Д. посочи, че той няма предишни осъждания, има постоянен адрес и не би се укрил. Защитата на Галин заяви, че макар той да е подсъдим по друго дело, до момента не е бил задържан и досега няма данни да е оказвал влияние върху свидетели. 

В съдебната зала Никола Д. заяви, че се занимава с разпространение на наркотици около година и заедно с още няколко лица работи за други хора, на които отчитат парите от продажбите. Галин П. заяви, че не знае защо е в съда и задържането му за него е необяснимо, тъй като никога не се е занимавал с разпространение на наркотици. С Никола се познавали от училище.

Като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, свидетелски показания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Галин П. и Никола Д. да са съпричастен към деянието, в което са обвинени. Предвид високата обществена опасност на престъплението, в което са обвинени и възможността, ако са на свобода да повлияят на свидетелските показания, или да извършат престъпления, съдебният състав определи и на двамата най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на естонския гражданин Сандер О. на холандските власти за водено срещу него наказателно производство. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Кралство Нидерландия въз основа на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 22.09.2017 г. от Прокуратура Централна Нидерландия.

Според съдържанието на ЕЗА причина за издирването на 30- годишния мъж е подозрение за опит за кражба и довършена кражба с взлом през 2014г.

Според обвинението на холандските власти на 12 септември преди 4 години, Сандер е направил опит за влизане с взлом в жилище в Хаюс тер Хейде. При разбиването на едно от стъклата на входната врата извършителят се е порязал и оставил следи от кръв, но не е успял да проникне в къщата. Второто престъпление е извършено през декември 2014г. в град Баарн. Чрез взлом било проникнато в жилище, от което са били изнесени различни вещи, открити по-късно в автомобила на обитателя. Извършителят обаче не е успял да запали колата и напуснал жилището без да вземе вещите. Чрез ДНК тестове на откритата кръв при първото престъпление и угарка от цигара при второто престъпление, холандските власти са установили самоличността на Сандер.

Според наказателният кодекс на Кралство Нидерландия максималното наказание за подобно престъпление е до 6г. лишаване от свобода. Деянието е наказуемо и според българското законодателство и се счита за тежко умишлено престъпление.

Обявеният за издирване мъж е бил задържан на 1 юли 2018г. на летище Варна, докато чакал за полет.

В съдебната зала Сандер О. изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

Днес съдът като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОС определи мярка „задържане под стража“ до началото на същинското производство по екстрадиция.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.

Съгласно Закона за съдебната власт съдилищата в България са в съдебна ваканция от 15 юли до 1 септември, всяка година.

Уведомяваме ви, че по време на съдебната ваканция сроковете за страните по отношение на делата посочени в чл. 329, ал.3 от ЗСВ не спират да текат. Конкретните  граждански и търговски дела, за които това се отнася са утвърдени със заповед на ВОС и в приложението към нея.

За улеснение на страните, в съобщенията и призовките по делата, за които сроковете няма да бъдат спирани, това ще бъде посочено.

Горното не изключва съблюдаването на процесуалните срокове и от страните.

По време на съдебната ваканция съдът не спира да изпраща съобщения и призовки, както и да връчва книжа. Подаването и получаването на документи също продължава.

На 2 юли 2018г. на официална церемония в Окръжен съд – Варна встъпиха в длъжност двама младши съдии, след спечелен конкурс и успешно завършено 9-месечно обучение в Националния институт на правосъдието.

VOS Tania Kuneva July2018 site

Таня Кунева и Никола Дойчев тържествено положиха клетва като младши съдии пред Общото събрание на съдиите от Окръжен съд –Варна.

Таня Кунева 3 години е работила като съдебен помощник в Търговското отделение на ВОС. Никола Дойчев също има 3 годишен стаж като съдебен помощник в Окръжен съд – Бургас.

VOS Nikola Doychev July2018 site

„Таня беше блестящ съдебен помощник, пожелавам и́ да бъде и такъв съдия. Никола се връща в родния си град и съм уверен, че след опита си при колегите в Бургас, ще се справи и при нас във ВОС“ пожела на двамата младши съдии председателят на Окръжен съд – Варна, Марин Маринов.

Двамата младши съдии получиха поздравления от своите колеги.

Две години след първоначалното си назначение и работа в трите отделения на Окръжен съд Варна младшите съдии ще преминат предварително атестиране преди да встъпят в длъжност като районни съдии.

Проблемите със злоупотребата с родителска власт при Синдрома на родителското отчуждение обсъдиха на съвместна среща специализираните съдии от Варна, които разглеждат дела с участието на деца.

 Домакин на дискусията беше Варненски окръжен съд, като инициативата беше на съдия Пенка Христова от Гражданско отделение в Апелативен съд – Варна. В нея участваха магистрати от Окръжен съд-Варна и Районен съд-Варна, които имат специализация за работа с малолетни и непълнолетни.

Какви са симптомите на СРО, как съдиите да ги разпознават и имат ли правомощия магистратите да насочват страните към специалисти, които да работят с тях, бяха сред обсъжданите въпроси по време на срещата. Съдиите засегнаха и темата с назначаването на специализирани експертизи от вещи лица, които биха помогнали за установяването по категоричен начин на ситуации на Синдром на родителско отчуждение. На базата на резултатите от тези експертизи, съдът би могъл да вземе решение, което в най- голяма степен за защити правата на детето.

По време на срещата бяха разгледани и разисквани множество реални съдебни казуси.

Двете съдилища във Варна са сред петте пилотни в България (Окръжен съд-Варна, Районен съд-Варна, Окръжен съд-Пловдив, Районен съд-Пловдив и Районен съд-Козлодуй) със специализирани съдебни състави за работа с деца. Магистратите са преминали подготовка, част от  Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца”. По него Министерството на правосъдието изгради и оборудва три „сини стаи“ за изслушване на деца в досег със закона във Варна, Плевен и Козлодуй. Срещата в Окръжен съд – Варна бе продължение на повишаване квалификацията на специализираните съдии, участващи в този проект.

*Синдромът на родителското отчуждение (СРО) е вид емоционално насилие и над детето, и над другия родител. Той е процес, в хода на който детето безкомпромисно се обръща към единия родител, този, с когото живее обикновено, и също така безкомпромисно се отчуждава от другия родител, като безкритично приема очернящи, уличаващи, понякога верни, понякога не, обвинения, които се сипят от „добрия" родител към „лошия". Постепенно връзката между детето и отчуждения родител нарочно се затруднява, детето реагира емоционално и с все повече отрицания на разредените контакти, докато напълно се прекъсне контакта.

Най-важно е да се осъзнае, че СРО представлява прекъсване на съществуваща връзка родител-дете и то по отношение на родител, който няма виновно поведение или обективни пречки да осъществява контактите си с детето. В крехката детска възраст се развиват всякакви емоционални и поведенчески аномалии, в тежките форми на СРО се стига до психози и самоубийство. Дори и след като стане възрастен, човекът - жертва на СРО се нуждае от помощ, за да възстанови естествената си способност да се свързва здраво с другите хора и да задоволява потребностите си.