Новини
Окръжен съд Варна

Във връзка с разпространената информация от Специализираното звено „Антикорупция" към Софийска градска прокуратура за привличането на Св. Георгиев – съдия от Окръжен съд – Варна, като обвиняем за престъпление против правосъдието, пресцентърът на Окръжен съд-Варна Ви уведомява, че съдия Георгиев е в отпуск до изясняване на статута му, поради което насрочените за утре, 17.03.2017 г. НОХД 90/2017 и НОХД 1040/2016 са отложени.

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В. К., задържан на 10.03. т.г., по време на специализирана полицейска операция във Варна. При извършен обиск на лицето и претърсване на дома му са открити три вида наркотични вещества, за които е установено, че са кокаин (10 полиетиленови пакетчета, скрити в кутийка „Упсарин“ с общо тегло 4,39 грама), производно на амфетамини  (0,04 грама) и марихуана (0,09 грама). Мъжът е привлечен като обвиняем в тежко престъпление по смисъла на закона. От наличните досега данни в досъдебното производство съдът прецени, че може да се направи обосновано предположение за неговата съпричастност към престъплението, за което е обвинен. Обстоятелството, че при обиска и претърстването са открити три вида наркотични вещества, според съда води до извод, че деянието не е инцидентно, а наркотиците са били държани с цел разпространение.

На този етап са налице свидетелски показания за съпричастност на В.К. към дилърската мрежа на Варна само на двама полицейски служители. За мъжа няма данни за криминалистични регистрации. Той има постоянен адрес, на който живее с бившата си съпруга и двете деца. По тези причини съдът счита, че мярка за неотклонение „домашен арест“ на лицето е достатъчна, за да се ограничи опасността от извършване на престъпление.

Определението на ОС – Варна може да бъде протестирано или обжалвано в 3-дневен срок.

На съдебно заседание днес ОС – Варна одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и подсъдимия Н.Н., с което той се признава за виновен, в това, че през периода 05.06.2007 г. - 06.12.2007 г. , в гр. Девня, при условията на продължавано престъпление, чрез сключване на договори за заем с 9 различни лица, с нотариална заверка на подписите, прикрил произхода на имущество в общ размер 409 337 лв., за което знаел, че е придобито чрез престъпление.

За извършеното деяние лицето приема да му бъде наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изпълнението на което да бъде отложено с определяне на изпитателен срок от 5 години, както и глоба в размер на 3000 лева.

Н.Н. приема да му бъде присъдена равностойността на липсващия предмет на престъплението - сумата от 409 337 лв.

Съдът постанови възпитателната работа с условно осъдения да бъде възложена на районен инспектор към РУП-Девня.

Н.Н. декларира, че е съгласен със споразумението, което доброволно е подписал, както и че се отказва от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

Подписаното споразумение влиза в сила веднага.

Окръжен съд – Варна призна А. А. от Варна за виновен за три извършени престъпления, като наказателното дело бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие - мъжът призна всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт.

На 22.05.2016г., в района на ул."Дрин", А.А. отвлякъл 31-годишна жена, въоръжен с газов пистолет. След това противозаконно отнел нейния лек автомобил, без съгласието й, с намерение да го ползва, като отново употребил заплаха с газов пистолет. Последвала повреда на превозното средство на стойност и автомобилът е изоставено без надзор. На същата дата подсъдимият отнел чужди движими вещи - дамска чанта тип куфар, дамско портмоне, мобилен телефон и други вещи на обща стойност 1 568,66 лев, от владението на същата 31-годишна жена, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това заплашване.

DSC 0539smallDSC 0542small

Практическите приложения на правната наука,  които да улеснят обучението на студентите от Икономическия университет – Варна, са акцент в проекта „Младите и правосъдието“ и през втория семестър на учебната година. По този проект работят съвместно Окръжен съд – Варна и катедра „Правни науки“. Първокурсниците от всички специалности се срещнаха с представител на Окръжен съд – Варна, който им представи проявите през първия семестър и планираните събития до края на учебната година.

Варненският окръжен съд призна В. П. от Варна за виновен в това, че  в периода 14.10.2014 г. до 22.10.2014 г. в гр. Варна, чрез откриване и поддържане на сметка във финансова институция на свое име, придобил сумата от 18 500 евро, от които държал и използвал 18 400 евро, за която предполагал, че е придобита чрез престъпление. Обществено опасното деяние се състои в изграждане на организирана престъпна група, незаконен достъп до информационни системи, чрез използване на забранено разрушаване на целостта на информационни данни, неразрешен трансфер на информационни данни, фалшифициране на информация и извършване на финансови операции по престъпен начин.

Съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и глоба в размер на 2 500 лв.