Новини
Окръжен съд Варна

Считано от 17 юли 2019г., съдия Ирена Петкова встъпи в длъжност като заместник-председател на Окръжен съд - Варна, а също така и като ръководител на Гражданско отделение в съда.

Съдия Петкова подписа акта си за встъпване пред административния ръководител на Окръжен съд – Варна съдия Марин Маринов на официална церемония в присъствието на зам.председателите на ВОС и съдебния администратор на съда.

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 18-годишния Гриша П., който се призна за виновен за държане с цел разпространение на марихуана.

На 2 и 3 януари 2019 г. във Варна Гриша П. без надлежно разрешително дължал с цел разпространение 2,83гр. високорисково наркотично вещество – марихуана и различно процентно съдържание на тетрахидроканабинол на обща стойност 16,98лв.

Варненският окръжен съд призна решение на Главната митническа служба Хайлброн и постанови изпълнение на финансова санкция в размер на 5 000 евро спрямо Тодор В., който е назначавал на работа българи, пребивавали без разрешително в Германия.

Производството по делото бе образувано по реда на чл. 30 и следващите от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС). Предмет на разглеждането бе постъпило искане от страна на Германия за признаване и изпълнение на парична санкция, наложена на 61-годишния мъж от Варна.

Окръжен съд – Варна призна за виновен 30-годишния Николай И., за това, че на 20.08.2016г. на път I - 9 по посока Варна, в близост до разклона за с. Аврен причинил транспортно произшествие в следствие на което загива мъж, а други две жени са с причинени средни телесни повреди.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с 1/3.

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 32-годишния румънски гражданин Адриан Кр., обвиняем по досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 5-годишно дете с управлявания от него автомобил.

Престъплението, в което е обвинен е тежко, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 2 до 6 години.

Припомняме, че тежкото пътно-транспортно произшествие стана тази събота, 29 юни, около 17 часа, на паркинг в Морската градина. Румънският гражданин се опитвал да паркира в паркинга до зоологическата градина, като по същото време семейството на пострадалото дете вървяло към своя автомобил, който вече бил паркиран там. Тепърва ще се изяснява механизмът на настъпване на произшествието.

В първия ден на юли, на официална церемония в Окръжен съд – Варна встъпиха в длъжност трима младши съдии, след спечелен конкурс и успешно завършено 9-месечно обучение в Националния институт на правосъдието.

Иван Стойнов, Насуф Исмал и Филип Радинов тържествено положиха клетва като младши съдии пред Общото събрание на съдиите от Окръжен съд –Варна.

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и Илиан Стоилов, който се призна за виновен в това, че без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

В периода от 12.06.2017г. до 04.12.2017г. във Варна, при условията на продължавано престъпление, в 37-годишния мъж били открити амфетамин, метамфетамин и марихуана на стойност над 701 лв.