Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд бе сред участниците в националната научна конференция на тема „Медиацията в различните обществени сфери“. Форумът бе организиран от Камарата на медиаторите в България, институт Итера и Икономически университет – Варна, който бе домакин на срещата.

С доклади, изказвания и дебати беше разгледано приложението на медиацията в четири обществени сфери - съдебна система, образование, публичен сектор и здравеопазване.

Председателят на Варненския окръжен съд - съдия Марин Маринов говори за медиацията като част от съдебната реформа. Той посочи, че от създаването на Закона за медиация у нас преди 15 години, всички систематизирани данни за по-масово препращане на съдебни дела и провеждане на процедури по медиация са идвали от центровете към съдилищата у нас. „Реално съдебната власт се превърна в единствената държавна власт, която на практика подкрепи популяризирането на медиацията сред обществеността“, каза съдия Маринов и допълни че „без намесата на държавата този алтернативен способ за разрешаване на конфликти не би имал перспектива за развитие“. Той посочи кои са текущите предизвикателства и каква е визията за развитието на медиацията в съдилищата в следващите години.

В научният форум присъствено и онлайн участваха широк кръг представители на държавната и местната власт, съдебните институции, адвокатските колегии, образователни институции, неправителствени и бизнес организации, медиатори.

Сред официалните гости бяха Ванухи Аракелян, председател на Апелативен съд - Варна, Елена Янакиева, председател на Административен съд - Варна, Магдалена Давидова, председател на Районен съд - Варна, Веселка Златева, председател на Районен съд - Пазарджик, Михаил Алексов, председател на Районен съд - Перник, Явор Джамалов, зам. председател на Районен съд – Перник, Свилена Димитрова от Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд и др.

Предложенията, споделени по време на научния форум, организаторите предвиждат да изпратят към компетентните институции, с цел разширяване приложното поле на медиацията и по-голяма ефективност.

Mediation May 2021 1