Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновна 21-годишната Недялка Т., за извършена кражба и ползване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра. Престъпленията са извършени в изпитателния срок на предишно осъждане.

Делото беше решено в един ден, след като защитата поиска производството да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие. В този случай подсъдимият признава изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, а съдът е задължен да намали с 1/3 размера на наказанието „лишаване от свобода“.

На 14.01.2020 г., жена пазарувала в един от варненските молове. Държала портмонето си в раница. В един от магазините, след нея започнала да върви Недялка Т. За прикритие носела закачалки с дрехи. След няколко приближавания до потърпевшата, тя успяла да отвори ципа на раницата и и да вземе портмонето на жената. Веднага напуснала търговския обект и с такси стигнала до хранителен магазин, където се опитала да изтегли пари от двете откраднати банкови карти. Тъй като не разполагала с ПИН кода, трансакциите били неуспешни. Недялка Т. взела наличните 100 лева и изхвърлила портмонето в кош за отпадъци. Посредством назначената видео-технически експертиза по делото самоличността на извършителката била установена.

Недялка Т. живее в Игнатиево. Има няколко предишни осъждания, като това е извършено в 3-годишния изпитателен срок на влязла в сила присъда за същите престъпления от 2018г. Пред съда защитата й представи удостоверения за раждане на 2 деца.

Пред съда държавното обвинение и адвокатът на подсъдимата пледираха за минимален размер на наказанията, предвидени в Наказателния кодекс.

Варненският окръжен съд наложи на Недялка Т. 6 месеца „лишаване от свобода“ при общ режим за извършената кражба. За ползването на чужд платежен инструмент, наказанието е 1 година и 4 месеца затвор при първоначален общ режим, като глоба не беше наложена на лицето. От така определените наказания, Недялка Т. ще търпи по-тежкото от двете. Приведено в изпълнение беше и наказанието от 2018г. в размер на 4 месеца „лишаване от свобода“, отложено с изпитателен срок, което сега Недялка Т. следва да изтърпи ефективно. В тежест на подсъдимата са и направените по делото разноски в размер на 456,13лв. в полза на Държавата по сметка на ОД на МВР-Варна.

Присъдата на Варненски окръжен съд подлежи на обжалване или протест.