Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Ръководителят на Наказателно отделение в Окръжен съд – Варна, съдия Иваничка Славкова участва в международен семинар на тема „Предотвратяване на вторична и повторна виктимизация на деца жертви на престъпление“, за да сподели добрите практики на институцията в тази област. Събитието събра онлайн над 260 професионалисти от Европа, работещи както в сферата на детското правосъдие, така и в сферата на наказателния процес изобщо.

Форумът беше организиран от South-East European Research Centre in Greece (SEERC) в рамките на проект E-PROTECT II. Фокусът му беше как да продължи да се прилага имплементараната в областта на наказателното право Директивата за пострадали 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 г. за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Съдия Славкова запозна участниците в семинара с практиката в Окръжен съд – Варна да работят специализирани съдебни състави за разглеждане на дела с участието на деца. Този модел беше въведен преди шест години, като Варненският окръжен съд единствения окръжен съд, работещ и досега по този начин. Представени бяха и интересни аспекти от процеса по практическо приложение на така наречените „сини стаи“, които се използват за изслушване на деца жертви у нас, повдигайки въпроси относно тяхното значение за прилагането на методологията за детско правосъдие в България.

В съдебният район на Окръжен съд – Варна, такова специализирано помещение с видеоконферентна връзка беше създадено през 2016 година. Подкрепа за реализацията на т.нар. „Синя стая“ оказаха Община Варна – осигурила имота, Министерството на правосъдието, с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В момента помещението се ползва съвместно от органите на съдебната власт във Варна, полицията, Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.

Съдия Славкова обясни, че „синята стая“ е дала възможност, разпитът на малолетен и непълнолетен свидетел да се извършва при избягване на контакт с обвиняемия. „Децата жертви бяха приравнени на лица със специфични нужди от защита – тези, за които трябват допълнителни средства за избягване на вторична и повторна виктимизация, сплашване и отмъщение, емоционално или психическо страдание, включително запазване на достойноството по време на разпит“, обясни магистратът.

„Опитът ми в последните години показва, че независимо от несъвършенствата на законодателството, чрез общи усилия и координация между отделните институции, на всяко местно ниво е възможно да се наложат добри практики“ каза съдия Славкова.

Международният семинар, продължава и на 24 март 2021 г. с дискусии и лектори с богата експертиза в сферата на детското правосъдие, които ще споделят повече за прилагането на европейските стандарти при оценката на риска на деца жертви на престъпление.