Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение „задържане под - стража“ на 21-годишния Нестор П., обвинен в изготвянето на неистински парични знаци и прокарването им в обръщение.

Престъпленията са извършвани в условията на продължавано престъпление от 14 до 19 март тази година. Нестор П. е бил привлечен като обвиняем, след като е била извършена специализирана полицейска операция. В нает от него апартамент била открита печатна работилница за шфалшиви пари. В нея били намерени над 80 готови неистински банкноти от 50 лева и голям брой неизрязани банкноти на същата стойност. Иззети били и устройство за печат, хартия, голям брой холограмни стикери, лайсни, имитиращи защитната лента и всички необходими за производството на фалшификати инструменти.

21-годишният обвиняем е с чисто съдебно минало. Пред съда той призна вината си и сподели че употребява наркотици. Преди месец с братовчед си направили грабеж в магазин в кв. „Чайка“. Посочи, че той разпространявал банкнотите, а неговия роднина ги печатал.

Двете престъпления са тежки по смисъла от закона, като за първото се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8г., а за второ лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Варненският окръжен съд, преценявайки събраните до настоящия момент доказателствата- протоколи за претърсване и изземване, за разпит на свидетели, експертни справки намери, че може да се направи обосновано подозрение обвиняемият Нестор П. да е съпричастен и към двете престъпления, за които е обвинен. Безспорно е, че към настоящия момент той не е осъждан. От друга страна обаче по делото има данни, че същият преди около месец най- вероятно е извършил грабеж със свидетел по настоящето досъдебно производство - негов братовчед. Нестор П. потвърждава това и пред съда. Предвид тежестта на наказанията, които се предвиждат в НК за престъпленията, за които лицето е привлечено към отговорност, съдебният състав прецени, че съществува реална опасност същият да се укрие, за да осуети наказателно преследване спрямо себе си. От друга страна, предвид обстоятелството, че обвиняемият най-вероятно е извършител и на друго тежко умишлено престъпление - грабеж, съществува реална опасност, ако същият е на свобода, да извърши и друго престъпление. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд съдът определи, че адекватна мярка за неотклонение към настоящия момент спрямо Нестор П. е „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция.