Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка „задържане под стража“ на 21-годишните Цофия Й., Одел Ц. и 22-годишните Бател П. и Ривка З. граждански на Държавата Израсел, обвиняеми за контрабанда на 93 кг упойваща трева.

Четирите израелски граждански пристигнали на 9 септември 2020 г. преди обяд на летище Варна с полет от Тел Авив. Те не били част от организирана туристическа група. Във Варна жените трябвало да пребивават в хотел и на 11 септември да се върнат обратно в Тел Авив.

Забраненото от закона високорисково наркотично вещество – катинон и рисковото вещество - катин било скрито в пет куфара чекиран багаж. Стойността на внесената в страната ни трева е за около 3 млн. лева. Младите жени, обаче изоставили куфарите на транспортната лента и напуснали летището само с ръчния си багаж.

"Забравеният" багаж бил проверен от служители на агенция "Митници", гранична полиция и летищните власти. Така се установява съдържанието му – 93 кг от растението кхат, от което се извлича алкалоид катинон, стимулант със сходно на амфетамините действие. За случая е уведомена консулската служба на израелското посолство в България.

За контрабанда в особено големи размери на наркотици през границата на страната ни НК предвижда наказание „лишаване от свобода от 10 до 15 години затвор и с глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Варненски окръжен съд определи и на четирите израелски гражданки мярка за неотклонение „задържане под стража“, след като прецени че са налице изискуемите предпоставки. Според съда има данни водещи до обоснавона подозрение, че Цофия Й., Одел Ц., Бател П. и Ривка З. са съпричастни към престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Спрямо четирите израелски граждански беше преценено, че съществува и реална опасност да се укрият, която се обуславя от факта че са чужди граждани, които нямат статут на временно или постоянно пребиваващи. Видът и размера на наказанието за престъпленията обуславя и опасността те да предпиемат противоправни действия. Поради изложените съображения съдът намери, че към момента най- относимата мярка за неотклонение спрямо четирите жени е най- тежката „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.