Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие

Варненският окръжен съд призна за виновен 45-годишния Красимир П., за това, че причинил по непредпазливост смъртта на майка си и на 19 годишно момче - негов приятел.

Пътното произшествие възникнало на 2 май 2019г. Красимир П. бил правоспособен шофьор от 1993г. и работил като шофьор в куриерска фирма. Бил добре запознат с пътищата в област Варна. Предложил на родителите си и на сина си да го придружат от с. Гроздьово за Пловдив, от където трябвало да купят автомобил. В управляваното от него БМВ се качили двамата родители на Красимир, сина му и негов приятел, който заедно с 66-годишната му майка пътували на задната седалка. Денят бил слънчев, пътната настилка суха. Красимир добре познавал маршрута, защото много пъти бил минавал оттам и знаел, че има неравности, дупки и завои. Въпреки предупрежденията на пътуващите, че е необходимо да намали скоростта, заради лошото състояние на настилката, 45-годишният водач продължил да шофира с около 75км /час. Малко след с. Цонево при излизане от десен завой, заради несъобразената скорост и в опит за избегне неравностите, за да избегне удар с насрещно движещ се автомобил, Красимир П. завил рязко надясно. Подсъдимият загубил контрол над БМВ-то, което се ударило в мантинелата, която се откачила, а при преобръщането на автомобила от него изпаднали майката на Красимир и неговия приятел. В следствие на тежките травми от удара, по –късно и двамата починали.

Делото беше решено в едно заседание. Красимир П. поиска наказателното производство да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие като призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

Красимир П. е със основно образование, разведен, със син, за който се грижи, без предишни осъждания.

Държавното обвинение и частните обвинители поискаха налагане на наказание към средния размер предвиден в НК – след намалението с 1/3 - 4 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно ефективно. Повереникът и защитата на подсъдимия пледираха за наказание към минималния размер, а именно 2г. след редукцията.

За извършеното престъпление, тричленният състав на Варненски окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което намали с една трета до 3 години, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 5 години. Красимир П. е лишен от право да управлява автомобил за времето на изпитателния срок.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.