Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна потвърди определение на Районен съд – Варна, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 55-годишния Илия М. Той е обвинен за закана с убийство, отправена към жена, както и за системно следене на потърпевшата и нейния съпруг.

На днешното съдебно заседание, държавното обвинение съобщи, че е обединила това досъдебно производство с друго водено срещу Илия М., което е за изнасилване извършено преди месец - на 3.06.2020г. Варненският районен съд му определи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“. На 12.06.2020г. въззивната инстанция я отмени и не наложи мярка за неотклонение спрямо обвиняемия, тъй като не намери доказателства сочещи, че Илия М. е съпричастен към деянието, за което е обвинен. По делото липсваха и данни, които да подкрепят опасенията, че съществува риск от извършване на престъпление или укриване.

Във воденето ново разследване, 55-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на неустановена дата през месец юни започнал да наблюдава дома на мъжа и жената, които преди това му били наематели. При едно от обикалянията, виждайки потърпевшата Гюсюм обвиняемият й казал „Ще ти съсипя живота". На 03.07.2020г., около 07.00ч., той отново проследил жената, изчакал мъжът й да тръгне за работа, прескочил оградата и влязъл в дома й през незаключената входна врата. При влизането си Илия М. се отправил към нея думите „Ей сега ще ми платиш". По същото време в къщата се намирали двете й малолетни деца, съответно на 5г. и на 2г. Жената се изплашила и започнала да вика за помощ. Поискала съдействие от случайно минаваща жена, като й казала, че има мъж в къщата й. Свидетелката не можала да я разбере добре, тъй като Гюсюм говорела едновременно на български и турски език, но и казала да се успокои и да се обади в полицията. След това си тръгнала. Тогава Илия взел нож от кухнята и започнал да нанася удари с него по тялото на жената. При освидетелстването й съдебните медици преброили множество прободно-порезни рани. Според обвинението, 55-годишният обвиняем решил да изпълни заканата си да убие жената, като подпалил мокета в жилището и след това си тръгнал.

Обвиняемият Илия М. има постоянен адрес, работи, женен е и няма предишни осъждания.

Защитата му помоли съда да не определя мярка „задържане под стража" с мотива, че по делото липсвали доказателства, че именно Илия М. е автор на престъпленията. Акцентирано беше, че по обвинението в системно следене липсвала яснота за началната дата и мястото на извършване на деянието и беше подчертано, че мъжът работил на смени. Адвокатът на Илия М. изтъкна, че по отношение на ножа, с който се твърди, че е извършено деянието, не е налице експертиза, която да установи произход на дактилоскопни следи върху това доказателство. Акцентирано беше върху обстоятелство посочено в съдебно-медицинската експертиза, че е възможно нараняванията върху пострадалото лице да са в резултат от самонараняване. Защитата на обвиняемия сподели, че в хода на разследването са били установени множество позвънявания на мобилния телефон на обвиняемия от страна на пострадалото лице Гюсюм, на които той не отговорил. Споделено беше възражение и относно конкретните думи и изрази използвани от обвиняемия и повдигането на обвинение за закана с убийство.

В последната си дума пред съда, обвиняемият, заяви че нищо от обвиненията спрямо него не е истина и поиска от съда да бъде пуснат на свобода, за да ходи на работа и да може да си гледа семейството и децата.

Въззивният съдебен състав намери, че жалбата на Илия М. срещу определението на Районен съд - Варна е неоснователна. Посочи, че има мнение по отношение на квалификацията на повдигнатото обвинение, но изтъкна че това е в компетенциите на прокуратурата. И според този съдебен състав, макар че разследването е в начален етап, са налице данни 55-годишният мъж да има съпричастност към авторството на престъпленията, за които е обвинен. Освен това обвинението за отправена закана с убийство се явява тежко умишлено престъпление, наказуемо с „лишаване от свобода“. По отношение риска за извършване на престъпление, тричленният съдебен състав счете, че той е реален. Съдът прие, че установеният интензитет на причинените увреждания показва, че отношенията между обвиняемия и пострадалата са ескалирали в посока, която не може да бъде предвидена към настоящия момент. Поради тези съображения съдът определи, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо Илия М. е „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд - Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.