Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновeн 63-годишния Стоян Ст., който в качеството си на управител на еднолично дружество, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В периода 14.12.2011 год. до 30.03.2014г. във Варна в условията на продължаващо престъпление, подсъдимият избегнал плащането на ДДС и корпоративен данък в размер на 191 711,91 лева.

Стоян Ст. е роден във Варна, със средно образование, разведен, пенсионер, с чисто съдебно минало.

Защитата на подсъдимия поиска провеждане на съкратено съдебно следствие, като Стоян Ст. признава изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. В този случай, съдeбният състав е задължен да уважи искането на защитата му за провеждане на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд му наложи на 63-годишния мъж наказание 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване отлага с изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият следва да заплати на Държавата, чрез Министерството на финансите обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 191 711.91 лева, в резултат на деяние, ведно със законната лихва, считано от дата на увреждането – 30.03.2014 г., до окончателното изплащане на сумата.

Стоян Ст. е осъден за плати и направените по делото разноски в размер на 338,10 лв. по сметка на ОД на МВР-Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 7668,48 лв. по сметка на ВОСВарненски Окръжен съд в полза на Бюджета на съдебната власт.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.