Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна е сред петте окръжни съдилища в България и единственият във Варненския апелативен район, в които пилотно се внедрява Единната информационна система на съдилищата /ЕИСС/.

В рамките на два дни разработчикът на програмата - „Информационно обслужване“ представи продукта пред магистратите и съдебните служители. Информационните срещи бяха проведени онлайн и присъствено, съобразно ограниченията въведени във връзка с коронавируса.

Съгласно одобрения от Висшия съдебен съвет график до днес – 30.06.2020г. пилотното внедряване на ЕИСС трябва да приключи в 17 съдилища в страната - 2 апелативни, 5 окръжни и 10 районни съдилища.

Въвеждането на eдинна информационна система на съдилищата е изключително важна част от цялостната дигитална трансформация на българското правосъдие. Тя ще замени петте действащи деловодни системи и ще сложи началото на електронното правосъдие и електронно обработване на делата. Очаква се системата да помогне за решаването на редица проблеми – от натовареността на съдиите до прозрачността на процеса на вземане на решения. Предвижда се системата да осигурява проследяемост на делата в реално време, да унифицира правилата и процесите при управлението им, да уеднаквява структурата на въведената информация по делата, да осигурява актуалност и защита на данните.

Електронните услуги, които ще бъдат предоставяни чрез ЕИСС, общо са: достъп до електронното съдържание на дело; подаване на документи, иницииращи образуване на съдебното производство в електронен вид; подаване на документи по конкретни дела; подаване на документи, несвързани с дело; получаване на съобщения, призовки, уведомителни документи; подаване на молби за издаване на удостоверения. ЕИСС може да се интегрира в бъдеще и със системи, които предстои да бъдат създадени и внедрени в съдебната и държавната администрация.

ЕИСС ще бъде интегрирана с Единния портал за електронно правосъдие. Платформата ще може да комуникира и с други системи – на НАП, НОИ, Единна система за противодействие на престъпността, НБД „Население“, АИС „Български документи за самоличност“ и други.

В системата е вграден модул за случайно разпределение на делата, тя ще отчита и натовареността на съдиите.

Използването на ЕИСС в реална работна среда във всички 153 съдебни институции в страната трябва да стартира от месец август 2020г.

 

VOS EISS 30 06 2020