Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 39-годишния Илиян М. на властите в Германия, срещу когото се води наказателно преследване за извършени три кражби. ВОСВарненски Окръжен съд допусна предаването на исканото лице, въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд - Меминген на 21.02.2020 г. На лицето беше определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на искащата държава.

Обвинението спрямо Илиян М., е че в периода 20.11.2018г. до 06.02.2019г. в градовете Аугсбург, Меминген и Висбаден в един супермаркет и две хлебопекарни, при смяна на различни копюри от банкноти евро, чрез използване на трикове при броене им, откраднал 590 евро.

В Германия престъплението се наказва с „лишаване от свобода“ до 10 г.

Престъплението, за което се издирва 39-годишния мъж е наказуемо и по българското законодателство.

В съдебно заседание Илиян М. не изрази съгласие за доброволното му предаване на германските съдебни власти.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Илиян М. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗАЕвропейска заповед за арест. Според решаващия съд са представени гаранции, че при осъдителна присъда 39-годишния мъж ще бъде върнат в България за изпълнението й, поради което допусна предаването му на германските власти. До фактическото му предаване Илиян М. ще остане в следствения арест.

Решението на съда може да се обжалва в петдневен срок пред въззивната инстанция.