Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу 19-годишния Петър П., обвинен за причинена по непредпазливост смърт и средна телесна повреда на двама велосипедисти при катастрофа, причинена от него като неправоспособен и непълнолетен шофьор.

Пътното произшествие възникна на 22 юни 2018г. във Варна, на бул. „Васил Левски“. Според обвинението, поради движение с несъобразена скорост с управлявания от него „Ситроен“ тогава 17-годишният Петър П. блъска двама колоездачи, пресичащи пътното платно на нерегламентирано за това място. Вследствие на инцидента единият (18 г.) получава черепно-мозъчна и гръдна травма и няколко дни по-късно умира в болницата. Неговият спътник (непълнолетно момче) е със средна телесна повреда.

Петър П. е със средно образование и чисто съдебно минало.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. В този случай, съдeбният състав е задължен да уважи искането на защитата му за провеждане на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За престъплението, в което е обвинен Петър П. в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 г.

Тричленният състав на Варненски окръжен съд откри несъответствия в обвинителния акт – разминаване в датата, на която е настъпила смъртта на 18 –годишното момче. Актът беше върнат на прокуратурата за поправка, а следващото съдебно заседание беше насрочено за 15.06.2020г.