Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна измени определение на Районен съд – Варна, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 31- годишната Румяна Г. Тя е обвиняема, че като врачка извършила измама.

В периода от 15 до 22 април 2020 година обвиняемата заблудила варненка, че ще й развали любовна магия, но причинила имотна измама.

Обвиняемата Румяна е неграмотна. Според обвинението нейното престъпление се отличава с висока степен на обществена опасност, а извършването му - с дързост. Тя има пет влезли в сила присъди, основно за кражби, като към момента на деянието се явява реабилитирана.

Пред съда защитата на 31-годишната жена от Игнатиево представи доказателства за нейното влошено здравословно състояние в ареста, както и медицински документи доказващи, че страда от епилепсия. Адвокатът на Румяна поиска по- лека мярка за неотклонение, тъй като жената има две деца, за които е необходимо да се грижи. Посочено беше, че пострадалото момиче само е потърсило услугите на врачката и тепърва ще се изяснява дали извършеното деяние е престъпление.

В последната си дума пред съда, обвиняемата поиска по-лека мярка за неотклонение, за да се прибере при децата си.

Въззивната инстанция намери, че жалбата на Румяна Г. срещу определението на Районен съд - Варна е основателна. Според съдебния състав са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които може да бъде направено обосновано предположение за съпричастност на 31-годишната жена спрямо повдигнато обвинение. От друга страна е налице и другата изискуема от закона предпоставка – обвинението е за извършено тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6г. Варненският окръжен съд споделя аргументите на първата инстанция, че не е налице опасността лицето да се укрие от органите на правораздаването, предвид наличието на постоянен адрес и семейно положение. Към момента не са събрани и убедителни доказателства, че обвиняемата може да извърши престъпление. Буха взети предвид и данните за влошеното здравословно състояние на Румяна Г. Вземайки предвид всички тези факти, Варненски окръжен съд прецени, че наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“ към момента е несъразмерно тежка. Съдебният състав определи като най- целесъобразно да определи „домашен арест“ с използване на електронно средство за наблюдение по отношение на Румяна Г.

Определението на Окръжен съд - Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.