Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 35-годишния Стоян С., обвинен в убийство на жената, с която живеел на семейни начала в село Ново Оряхово.

Обвинението, което му е повдигнато е за престъплението по чл. 115. за умишлено убийство и предвиденото наказание за него в НК е до 20г. затвор.

Според държавното обвинение, престъплението е извършено около полунощ на 31 март в село Ново Оряхово. Стоян С. живеел от 13 години на семейни начала с убитата и имали 3 деца, най-малкото от които на 8г. По време на извършване на престъплението децата били в къщата. Стоян нанесъл няколко удара по жена си, след това я душил. Между двойката често избухвали скандали на ревностна основа. След като извършил престъплението, 35-годишния мъж заровил тялото на 44-годишната жена в двора на къщата, която обитавали и инсценирал изчезването й. Сигналът за изчезналата жена е подаден на 2 април от нейния брат. Роднините се натъкнали на прясно изкопана дупка в двора, която им се сторила съмнителна. Стоян С. е намерен два дни след престъплението в гориста местност зад къщата с бутилка солна киселина, с която искал да се самоубие. Самоубийството е било предотвратено. Той е направил самопризнания.

Делото за определяне на мярка за неотклонение на Стоян С. беше гледано в Окръжен съд – Варна чрез видеоконферентна връзка осъществена с него от следствения арест.

Пред съда обвиняемият заяви единствено, че не знае какво да каже и съжалява.

Защитата му не поиска по-лека мярка за неотклонение, с мотива че опитът му за самоубийство показва, че е най- добре той да бъде задържан под стража.

Варненски окръжен съд като взе предвид материалите от досъдебното производство и изразените становища на страните, намери че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че е налице обосновано подозрение, че Стоян С. е извършил деянието, за което му е предявено обвинение. От друга страна, с оглед характера на обвинението и начина на живот на привлеченото лице, както и тежестта на предвиденото наказание, съдебният състав прецени че с по-лека мярка за неотклонение същия би могъл да се укрие. Поради посочените съображения съдът определи, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо Стоян С. е„задържане под стража“.

Определението на Варненски окръжен съд подлежи на обжалване, като в този случай делото ще се гледа от Апелативен съд – Варна на 14.04.2020г.