Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд трябваше да разгледа по същество искането за екстрадиция на 27-годишния Данияр И., чието предаване искат властите в Киргизстан. В родината си лицето има влязла в сила присъда от 7г. затвор за измама в особено големи размери. Поради липсата, обаче на становище на министерството на правосъдието, в което да бъде декларирано че в настоящото дело се допуска прилагането на принципа на взаимност, доколкото нямаме сключен договор с Република Киргизстан се наложи делото на бъде отложено.

Нова дата не беше определена, предвид обявеното извънредно положение в страната и невъзможността да се прецени кога тази декларация ще пристигне в Окръжен съд – Варна.

27-годишният киргизстанец е признат за виновен от съда в Бишкек за това, че от февруари до август 2019г., възползвайки се от доверието на двама свои бизнес партньори е извършил измама в особено големи размери – 58 436 919 кирзистански сома.

Престъплението, за което се издирва е наказуемо и по българското законодателство.

Данияр И. е кандидатствал за убежище пред Държавната агенция за бежанците и има издадена регистрационна карта. Според защитата, семейството му е обект на политическа репресия, тъй като баща му е член на опозиционната парламентарно представена партия.

Задържаният мъж сподели, че има опасения, че в родината си ще бъде преследван, защото е бил заплашван. Той декларира, че няма намерение да се укрива от българското правосъдие или да напуска страната ни.

С определение на Варненски окръжен съд в момента Данияр И. е с мярка за неотклонение „домашен арест“, която се контролира чрез т. нар. „електронна гривна“.