Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на белгийския гражданин Камил Ф. на властите в Гърция за изтърпяване на влязла в сила присъда от 9 години затвор и 15 хиляди евро глоба, за превоз на мигранти от Ирак. ВОСВарненски Окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти в Солун от 17.01.2018 г.

Камил Ф. е бил признат за виновен, че като шофьор, в съучастие с колегата си е превозил от Гърция към България двама нелегално пребиваващи на гръцка територия иракски граждани. Мигрантите от Ирак са били открити от митническите органи на ГКПП - Промахон на 7 ноември 2014 г.

Съучастникът на Камил Ф. също е бил задържан на 5 февруари тази година в Бургас.

Престъплението, за което се издирва белгийският гражданин, който е роден в Турция, е наказуемо и по българското законодателство.

В Гърция, престъплението се наказва с „лишаване от свобода“ до 10 г., като давността изтича на 05.09. 2037 г.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд прецени всички представени доказателства и становища и намери, че искането за временно задържане на Камил Ф. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗАЕвропейска заповед за арест, както и че е налична влязла в законна сила присъда. От писмените доказателства по делото се установи, че по отношение на Камил Ф. Гърция е дала гаранции, че ще поиска връщането му в държавата за изтърпяване на наказанието.

ВОСВарненски Окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на гръцките власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд- Варна.