Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 35-годишната Емилия К., обвиняема по досъдебно производство за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

Престъплението, в което е обвинена е тежко, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

На 9.03.2020г. при проверка на мъж в Суворово полицейски служители намерили пакетче с марихуана у него. Мъжът обяснил, че е закупил дозата за 10 лева от Емилия К. При претърсване на дома на сочената като наркоразпространителка жена били намерени и иззети електронна везна и пликчета с наркотици – 2,9 грама марихуана, 5,16 грама метамфетамини, както и пари в брой.

35-годишната Емилия К. е с чисто съдебно минало, но има три висящи досъдебни производства за управление на автомобил след употреба на наркотици и за разпространение на високорискови наркотични вещества. Пред съда защитата на обвиняемата поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че има непълнолетно дете и се грижи за възрастната си майка.

Като разгледа събраните по делото доказателства, Варненският окръжен съд направи обосновано предположение за съпричастие на обвиняемата към деянието, за което й е предявено обвинение. В тази насока са налични както гласни, така и писмени доказателства. Действително съдът не констатира опасност лицето да се укрие от наказателното производство, доколкото има постоянен адрес в гр. Суворово и е ангажирана с грижите за своята майка и малолетно дете. Според съдебния състав, обаче е налична опасността Емилия К. да извърши престъпление, която се извежда от наличните три висящи досъдебни производства срещу нея. Настоящото деяние е четвърто по ред за сравнително кратък срок от време, поради което съдът изведе като реална опасността лицето да извърши престъпление. От приложените от защитата документи не беше установена необходимост от грижи към малолетното дете или че обвиняемата е единственият човек, който следва да се грижи за майка си.

Предвид високата обществена опасност и предвидените наказания, съдебният състав прецени „задържане под стража“ като най- подходяща мярка за неотклонение спрямо обвиняемата Емилия К.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.