Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд остави без уважение искането за промяна мярката за неотклонение на Константин Б., обвинен като физически извършител на убийството на варненския диджей Теди. Съдебният състав определи „домашен арест“ за Григор К., който е сочен като подбудител.

Припомняме, че от 17.07.2019 г. до момента 50-годишният Константин Б. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. От 12.08.2019 г. в ареста е и другият обвиняем 47-годишният Григор К., който има забрана да напуска страната.

На 26 февруари 2015 г. 46-годишният варненски диджей Теди, беше открит мъртъв край блока си на варненския булевард „8-ми Приморски полк“ в късните вечерни часове на нощта. По тялото му имаше няколко прободни рани. До лятото на 2019 г. убийството беше неразкрито.  

Според НК, престъплението, в което лицата са обвинени е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Според обвинението, няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение спрямо Константин Б. Единственият нов момент в досъдебното производство е представеното от него алиби за деня, в който е извършено престъплението, което се проверява.

Защитата на Константин подчерта отново, че той е имал на разположение 4 години от извършване на убийството, за да се укрие, както и че липсват категорични доказателства сочещи, че той е автор на престъплението. Адвокатът му изтъкна, че към момента не се събират нови доказателства в досъдебното производство и с обвиняемия не се работи.

Същото становище – липса на нови обстоятелства - държавното обвинение посочи и относно искането за промяна мярката на неотклонение на Григор К.

Защитата на Григор К. подчерта, че той не е направил опит да се укрие, съдействал е на разследването и се грижи за малолетното си дете и неговата майка. Посочено беше, че и здравословното състояние на Григор К. се е влошило от последното разглеждане на искането на промяна на мярката, както и че не са били отчетени социалните причини за това искане. Адвокатите припомниха, че той е разполагал с време да се укрие, но не го е направил и дори се е върнал от чужбина и поискаха по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“.

Пред съда двамата обвиняеми казаха, че не са извършили престъплението, за което им се търси наказателна отговорност.

Като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, Варненският окръжен съд прецени, че все още е налице обосновано подозрение, Константин Б. и Григор К. да са съпричастни към деянието, за което са обвинени. Относно оплакването на защитата на Константин, че не се събират доказателства и не се уважават исканията им за очни ставки, съдът посочи че тази част касае досъдебното производство и преценката не може да бъде на съда. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него, съдебният състав счете за реална опасността лицето да се укрие или да извърши престъпление поради което потвърди определената мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Константин Б..

Спрямо Григор К., Варненският окръжен съд прецени, че няма реална опасността той да се укрие – нещо което са извели като извод и предходните съдебни състави, разглеждали определянето на мярката за неотклонение. Относно извършването на престъпление, според съдебният състав такова е възможно единствено срещу правосъдието, като се въздейства на свидетелите. Предвид факта, обаче че досъдебното производство е на финален етап и не се събират нови гласни доказателства, съдът не може да изведе такъв извод. Поради липсата на двете изискуеми предпоставки и влошеното здравословно състояние на обвиняемия, Варненският окръжен съд измени мярката за неотклонение на Григор К. от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Определениеята на Окръжен съд – Варна могат да бъдат протестирани пред Апелативен съд – Варна, като при протест заседанието е насрочено за 17.03.2020г. от 10ч.