Новини
Окръжен съд Варна

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 36 –годишния Александър В., привлечен като обвиняем за умишлен палеж, като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други имоти в близост.

Според НК, престъплението в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ до 12 години.

Според обвинението на 24.02.2020г. избухнал скандал между Александър В. и негов познат. Двамата водели скитнически начин на живот и обитавали фургон на ул. „Девня“ в близост до Сточна гара във Варна. 36 –годишният мъж бил изгонен от приятеля си и решил да отмъсти, като запали фургона, използван за дом. Заради силния вятър огънят обхванал намиращите се в близост автомобилни гуми, като напълно били унищожени инструменти и оборудване на сервиза за гуми. От огъня е бил засегнат и лек автомобил "Рено", паркиран наблизо. След палежа Александър В. напуснал Варна и се укрил от органите на реда, като се придвижил до София. На 2 март е бил задържан, като е направил самопризнания.

От данните, предоставени от обвиняемия при задържането му, както и от назначената по делото съдебно-психиатрична експертиза е видно, че той от психично заболяване.

Александър В. има постоянен адрес в град Рила, област Кюстендил.

Защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение - подписка с мотива, че той има постоянен адрес и страда от психично заболяване и епилепсия.  

Като разгледа събраните до момента доказателства, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Александър В. да е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание „лишаване от свобода“ над 5 г., както и факта че лицето не пребивава на постоянния си адрес, а води скитнически живот и постоянно сменя местонахождението си опасността лицето да се укрие е реална. Според съдебния състав основния за тази преценка дава и поведението на Александър В., който непосредствено след деянието е напуснал Варна. Варненският окръжен съд прецени, че резултатите от съдебно-психиатричната експертиза не показват необходимост обвиняемият да бъде настанен в психиатрично или специализирано медицинско заведение. Поради гореизложеното съдебният състав му определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.