Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд ще разглежда делото за потъването на кораба „Хера“ през 2004г. По време на инцидента край Босфора загиват 19 моряци - 17 българи и двама украинци.

Разследването приключва 15 години след инцидента. През ноември 2019 г. обвинителният акт е внесен в Софийски градски съд (СГС). С разпореждане от 17.12.2019 г. СГС прекратява съдебното производство и го изпраща по компетентност на Окръжен съд – Варна.

Мотивите са, че престъпленията са извършени в морския град, където са и постоянните адреси на двамата подсъдими. Другият аргумент за препращането е фактът, че само 5 от свидетелите по делото са от София, а от останалите 103-ма повечето са с местожителство във Варна, а отделни свидетели са от близки населени места - Бургас, Добрич, Шумен.

Корабът „Хера“, плаващ под камбоджански флаг, потъва на 13 февруари 2004 г. на около 14 км. от северния вход на „Босфора“, при изключително лошо метереологично време.

Разследването започва няколко дни по-късно - на 16 февруари 2004 г. под ръководството на Софийска градска прокуратура.

На 19 февруари 2010 г. разследването е спряно, тъй като не са събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя.

Възобновено е на 9 май 2013 г.

Четири години по-късно, през ноември 2017 г. прокуратурата повдига обвинения на двама души във връзка с потъването на кораба. Като обвиняеми са привлечени Милен Б., генерален директор и ръководител „Експлоатация“ на фирмата „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД менажирала „Хера“ и техническия директор и ръководител „Морски операции“ във фирмата Стефчо М.

Според прокуратурата двамата в съучастие, като съизвършители са отговорни за некачествено извършени и неизвършени планирани ремонтни дейности в периода от 23.07.2002г. до 13.02.2004г., вкл. и недокументирани конструктивни промени. Те са обвинени и за не изготвянето на актуална информация за устойчивостта на моторния кораб и не снабдяването на капитана с нея, в нарушение на нормативни актове, подробно описани в обвинителния акт.

Според заключенията на изготвените експертизи в хода на разследването това са причините за влошено якостното състояние на конструкцията на кораба. Вещите лица посочват, че така бурята, на която е бил подложен „Хера“ на 13 февруари 2004 г., е успяла да причини деформация повече от допустимата в корпуса (в района на първи хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото закритие на хамбара, при което в него е навлязла голяма маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил натоварен кораба са образували течна смес. Въздействието на бурята върху плавателния съд и движението на тази смес в товарната част на кораба е довело до загуба на устойчивост, накланяне на носовата част във водата и последвало потъване на „Хера“.

За престъплението в което са обвинени Милен Б. и Стефчо М. в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Привлечени като свидетели по делото са 129 души, като 21 са чужди граждани (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). Вещите лица са 17.

Делото ще бъде разглеждано от петчленен съдебен състав, като разпоредителното заседание във Варненския окръжен съд е насрочено за 10.03.2020 г.