Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Невена Й., обвиняема по досъдебно производство на ОД на МВР – Варна за длъжностно присвояване, като банков служител на над 1 022 060 лв.

Според обвинението, на 25.11.2019г. е започнало разследване по сигнал на банката, че служителката им Невена Й. неправомерно е отклонявала средства от сметки на вложители. Към 28.11.2019г. банката е установила, че са били засегнати 19 физически лица. Общият размер на щетата за институцията е 1 022 060,28лв., като вътрешната проверка продължава. Според прокуратурата, Невена Й. е превеждала по куриер средствата на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет. 38-годишната варненка никога не е имала лични срещи с него, като в началото е изпращала на виртуалния си приятел лични средства – нейни и на родителите й. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми.

Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, като за него се предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 20г., конфискация и лишаване от права (заемане на държавна или общинска длъжност или упражняване на определена професия).

Защитата на Невена Й. поиска по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“, като посочи че обвиняемата се грижи за болните си родители и представи медицински документи, доказващи състоянието им. Посочено беше, че от самото начало банкерката е съдействала на разследващите органи и е признала за извършените от нея неправомерни действия.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа всички събраните до момента доказателства, сред които са и самопризнанията на Невена Й., прецени че съществува обосновано подозрение за авторството на деянието. Тъй като предвиденото наказание само по себе си представлява реална опасност лицето да се укрие, съдът определи като най- подходяща мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Невена Й.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.