Новини
Окръжен съд Варна

Състав на Варненския окръжен съд не уважи искането за условно предсрочно освобождаване на Антонин Влаев, които изтърпява присъда от 20г. затвор убийство на брат си и съпругата му през 2005г.

Пресцентърът на Варненски окръжен съд припомня хронологията на престъплението. На 14 март 2005 година между Антонин Влаев и брат му избухва скандал заради неуредени имуществени спорове, а отношението към съпругата на брат му също било негативно. 51-годишният Виолин и 24-годишната Драгомира били разстреляни в мазето на фамилната къща на ул.”Съборни” във Варна с единични изстрели в главите. Антонин инсценирал убийството на брат си от съпругата му и по-късно сам съобщил за смъртта им в полицията.

На 30.05.07г. Варненският окръжен съд признава Влаев за виновен и му налага наказание „доживотен затвор без право на замяна“, която е потвърдена от Апелативен съд – Варна. На 2.12.2008г. Върховният касационен съд отменя наложеното наказание и го заменя с „лишаване от свобода“ в размер на 20 години.

Към момента 61-годишният Антонин Влаев е излежал в затвора 15г. и 4 месеца. Според становището на Затвора-Варна, той не е дал доказателства за своето поправяне.

От прокуратурата посочиха, че е изпълнена само една от необходимите предпоставка за условно предсрочно освобождаване - осъденият да е изтърпял половината от наложеното наказание.

Пред съда съпругата на Антонин Влаев, която беше конституирана като негов защитник посочи, че той е в тежко здравословно състояние и има нужда от специализирана медицинска помощ.

Варненският окръжен съд допусна искането за разглеждане, но след като се запозна с представените доказателства и комплексни оценки от Затвора- Варна го остави без уважение. Съдът прецени, че не са налице категорични доказателства за втората изискуема предпоставка за условното предсрочно освобождаване – положителна промяна в осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Представената медицинска документация ще бъде препратена към Варненска окръжна прокуратура и ръководството на Затвора – Варна, тъй като в тяхната компетенция е да преценят, дали е необходимо да бъде прекъснато изпълнението на наказанието .

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.