Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Състав на Варненския окръжен съд не уважи искането за условно предсрочно освобождаване на Антонин Влаев, които изтърпява присъда от 20г. затвор убийство на брат си и съпругата му през 2005г.

Пресцентърът на Варненски окръжен съд припомня хронологията на престъплението. На 14 март 2005 година между Антонин Влаев и брат му избухва скандал заради неуредени имуществени спорове, а отношението към съпругата на брат му също било негативно. 51-годишният Виолин и 24-годишната Драгомира били разстреляни в мазето на фамилната къща на ул.”Съборни” във Варна с единични изстрели в главите. Антонин инсценирал убийството на брат си от съпругата му и по-късно сам съобщил за смъртта им в полицията.

На 30.05.07г. Варненският окръжен съд признава Влаев за виновен и му налага наказание „доживотен затвор без право на замяна“, която е потвърдена от Апелативен съд – Варна. На 2.12.2008г. Върховният касационен съд отменя наложеното наказание и го заменя с „лишаване от свобода“ в размер на 20 години.

Към момента 61-годишният Антонин Влаев е излежал в затвора 15г. и 4 месеца. Според становището на Затвора-Варна, той не е дал доказателства за своето поправяне.

От прокуратурата посочиха, че е изпълнена само една от необходимите предпоставка за условно предсрочно освобождаване - осъденият да е изтърпял половината от наложеното наказание.

Пред съда съпругата на Антонин Влаев, която беше конституирана като негов защитник посочи, че той е в тежко здравословно състояние и има нужда от специализирана медицинска помощ.

Варненският окръжен съд допусна искането за разглеждане, но след като се запозна с представените доказателства и комплексни оценки от Затвора- Варна го остави без уважение. Съдът прецени, че не са налице категорични доказателства за втората изискуема предпоставка за условното предсрочно освобождаване – положителна промяна в осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Представената медицинска документация ще бъде препратена към Варненска окръжна прокуратура и ръководството на Затвора – Варна, тъй като в тяхната компетенция е да преценят, дали е необходимо да бъде прекъснато изпълнението на наказанието .

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.