Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 37-годишният Венцислав А. от Варна в убийството 35-годишния Явор С., с когото живеели в един вход. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Съдът призна за невинен Венцислав по другото му повдигнато обвинение – че е извършил действия на полово удовлетворение чрез употреба на сила спрямо Явор.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Припомняме хронологията на престъплението. Венцислав и жертвата му – 35-годишният Явор С. преди години били съседи. След като майката на Явор починала, той започнал да води скитнически живот, тъй като апартаментът, в който живеел бил отнет от банка. От декември 2017 г. той заживял в дома на Венцислав. На 13.02.2018г. вечерта възникнал конфликт в апартамента на подсъдимия и неговата приятелка, повод за който било присъствието на Явор. Раздразнен от това, Венцислав А. започнал да нанасял удари с ритници, юмруци и дървена тояга по тялото на Явор, след което захвърлил тялото му до блока си. На 14 февруари 2018 г. преди обяд случаен минувач го забелязал, разпознал го и се обадил на тел. 112. По време на транспортирането към спешния център Явор издъхнал. Тройната съдебно-медицинска експертиза установява множество травматични увреждания получени в следствие на силни удари. Те са причината за бавната и мъчителна смърт на 35-годишния мъж.

Делото беше образувано на 10.04.2019г. и приключи за 6 месеца, като не са били отлагани заседания по вина на съда.

Като граждански ищец и частен обвинител по делото беше конституирана сестрата на убития мъж, която предяви иск за претърпени неимуществени вреди в размер на 500 000лв.

По време на съдебните прения държавното обвинение поиска наказание „доживотен затвор“ за подсъдимия.

В последната си дума пред съда подсъдимият Венцислав А. заяви че е с чисто сърце, душа и съвест и не е извършил престъплението, в което е обвинен.

37-годишният подсъдим е със средно образование, разведен, работи, реабилитиран.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Венцислав А. наказание лишаване от свобода в размер на 15 години. Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг режим.

Подсъдимият е осъден да заплати на сестрата на убития обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – сумата от 100лв., като отхвърли иска до сумата от 500 000лв. като недоказан.