Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 24-годишния Самуил П. за това, че без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, както и че е управлявал автомобил с неистинска регистрационна табела. За виновен в притежание на кокаин и марихуана беше признат и 25-годишния Георги М.

Двамата подсъдими признаха изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът одобри искането на защита делото да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие, като присъдата беше произнесена след разпоредителното заседание.

Припомняме хронологията на престъпленията. През април 2018 г. в група „Наркотици" при ОД МВР - Варна била получена информация, че Самуил П. разпространявал наркотични вещества – основно метамфетамини, от дома си или в близост до него. Разпределението им извършвал в дома си, посредством измерване с везна. Желаещите да закупят наркотик се свързвали с обвиняемия по мобилния му телефон, или чрез социалните мрежи. На 26.04.2018 г. била проведена специализирана полицейска операция. Самуил П. бил задържан малко след като продал на Георги М. наркотично вещество. По случая било образувано досъдебно производство и повдигнатото обвинение на 27.04.2018 г., като спрямо Самуил П. била определена мярка за неотклонение „Подписка". Въпреки това, обаче той продължил да се занимава с разпространението на метамфетамин.

На 26.09.2018 г., Самуил П. бил задържан на бул. Вл. Варненчик, като в автомобила който управлявал се возили и двама негови клиенти. При извършената полицейска проверка било установено, че подсъдимият не притежавал шофьорска книжка, както и че предната регистрационна табела на автомобила била неистинска. При извършените претърсвания на 26 и 27.09.2018г. в автомобила и дома на Самуил П. били намерени наркотици, везни и пособия за разпределение на забранените вещества.

Самуил П. е от Плевен, с основно образование, безработен, неженен и осъждан.

Георги М. е от Бяла, обл. Русе женен, неосъждан, със средно образование, безработен.

За притежанието и разпространението на наркотици в периода 26.04.2018г. - 27.09.2018г. в гр.Варна, при условията на продължавано престъпление, Окръжен съд – Варна определи на Самуил П. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което редуцира с 1/3 до 2 години, както и глоба в размер на 6 хиляди лева. За това, че на 27.09.2018 година подсъдимият управлявал автомобил с регистрационна табела, която не е издадена от съответните органи съдът му определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което намалява с 1/3 или за срок от 8 месеца. Самуил П. следва да изтърпи най-тежкото от така определените наказания, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим, като ще му бъде зачетено времето на предварителното задържане, считано 27.09.2018 г. Той следва да плати и глоба в размер на 6 хиляди лева.

Съдът призна за виновен и Георги М. за това, че на 26.04.2018г. във Варна, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества на обща стойност 38,74 лева, като счете случая за маловажен, поради което го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на максималния размер от 1000 лева.

Присъдите подлежат на въззивна проверка пред Апелативен съд гр.Варна.