Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишният Стоян Д., за това, че на 01.03.2019 г. в село Езерово в условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил мъж на 54 години, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Пред петчленния състав Стоян Д. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Делото приключи в един ден, след като в разпоредителното заседание съдът одобри искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие.

В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс при постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание „доживотен затвор“ без право на замяна. Наказанието „доживотен затвор“ задължително се заменя с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 г. или ако наказанието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, то следва да се редуцира с 1/3.

Припомняме хронологията на престъплението. Убийството е извършено на 01.03.2019 г. до закусвалня в центъра на село Езерово. 54-годишната жертва и подсъдимият се познавали. От години помежду им имало конфликт, който станал повод за ново спречкване прераснало в сбиване. В следствие на множеството удари с юмруци и ритници нанесени от Стоян Д. в главата и тялото на неговия съселянин, мъжът починал.

Обвинителният акт беше внесен във Варненски окръжен съд на 10.07.2019г.

Подсъдимият е със средно образование, неженен, безработен, осъждан многократно за престъпления от общ характер, включително за блудство и изнасилване, като през 2013г. е бил условно предсрочно освободен.

Съдебният състав наложи на Стоян Д. наказание „доживотен затвор“, което замени с „лишаване от свобода“ за срок от 25 години, заради съкратената процедура, по която беше гледано делото. Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг затворнически режим, като ще бъде зачетено времето, през което той е бил задържан в ареста, считано от 04.03.2019 г.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.