Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд даде ход на съдебното следствие срещу 37-годишният Венцислав А. обвинен за убийство, както и за действия на полово удовлетворение чрез употреба на сила. Според обвинението убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Според обвинителният акт, Венцислав и жертвата му – 35-годишният Явор С. преди години били съседи. След като майката на Явор починала, той започнал да води скитнически живот, тъй като имотът в който живеел бил отнет от банка. От декември 2017 г. той заживял в дома на Венцислав.

На разпоредителното заседание защитата на подсъдимия поиска делото да бъде гледано по общия ред, като даде съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Окръжна прокуратура – Варна поиска от съда делото да бъде гледано при закрити врати, с мотива че очаква при разпит на част от свидетелите да бъдат разгласени факти от техния интимен живот. Адвокатът на Венцислав А. посочи, че остава на съда да реши, дали делото да бъде разглеждано при закрити врати.

На разпоредителното заседание се яви и сестрата на убития мъж, която поиска от съда да бъде конституирана като граждански ищец и частен обвинител и предяви иск за претърпени неимуществени вреди в размер на 500 000лв.

Припомняме хронологията на обвинението. На 13.02.2018г. вечерта възникнал конфликт в апартамента на подсъдимия и неговата приятелка, повод за който било присъствието на Явор. Раздразнен от това, Венцислав А. започнал да нанасял удари с ритници, юмруци и дървена тояга по тялото на Явор. Според държавното обвинение побоят се отличавал с особена жестокост и бруталност. Подсъдимият се възползвал от безпомощното състояние на жертвата си след побоя и извършил действия на полово удовлетворение с употреба на сила. След това изхвърлил Явор от дома си, като захвърлил тялото му до блока си.  

На 14 февруари 2018 г. преди обяд случаен минувач забелязал тялото на мъж и след като го разпознал, се обадил на тел. 112. Екипът на спешна помощ констатирал смъртта на пребития Явор.

Престъплението, в което е обвинен Венцислав А. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Петчленният състав на Варненски окръжен съд намери, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство срещу Венцислав А., както и делото да бъде разгледано при закрити врати. Съдът посочи, че искането на прокуратурата може да бъде уважено за конкретни свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на съдебното следствие. Сестрата на убития мъж беше конституирана като граждански ищец и частен обвинител по делото.

Следващато съдебно заседание е насрочено за 24 юни 2019г.