Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен непълнолетния Денис Ж. за убийството на бездомник в кв. Вл. Варненчик във Варна, като престъплението е извършено по особено мъчителен начин за жертвата, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Според съда макар и непълнолетен, тийнейджърът е разбирал свойството и значението на извършеното деяние. Тежкото престъпление 14-годишният Денис е извършил в съучастие с малолетния Камен, който не носи наказателна отговорност.

Разследването продължи 6 месеца, като обвинителният акт беше внесен в съда на 27.07.2018г. По искане на защитата съдебното следствие се разглеждаше по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица в общо 5 заседания.

Делото се гледа при закрити врати, предвид законовото ограничение, заради възрастта на подсъдимия.

За подобно тежко престъпление се предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Съгласно особените правила на НК, предвид непълнолетието на подсъдимия, законът предвижда редуциране на наказанието до максимум 10 години „лишаване от свобода“.

Наказанието, което пет членният състав на Варненския окръжен съд наложи на Денис Ж. е 7 години „лишаване от свобода“, което следва да бъде изтърпяно при общ режим в Поправителния дом към Затвора Враца. Времето, през което подсъдимият е бил задържани под стража, ще бъде приспаднато.

Варненски окръжен съд припомня фактите по делото. На 16 януари Денис и братовчед му Камен влезли в конфликт с бездомник пред пункт за вторични суровини, като ден по- късно му нанесли побой. На 20 януари тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. Вл. Варненчик, за да продължат с насилието. С тях били и още две момчета на 14г. и на 13г. - едното от които снимало действията на приятелите си, а другото наблюдавало случващото се. След нанесения жесток побой извършителите съблекли дрехите на пострадалия мъж и го оставили полужив в безпомощно състояние в студената януарска нощ, проснат на земята.  

Според съдебно-медицинската експертиза по делото, смъртта на мъжа е настъпила вследствие на тежка черепно-мозъчна травма несъвместима с живота.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.