Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

На колко съдебни инстанции подлежат на контрол наказателните дела, какво представлява съкратеното съдебно следствие, как се определят наказанията – това бяха част от въпросите, които бяха засегнати по време на срещите на наказателните съдии Стоян Попов и Асен Попов от Варненския окръжен съд със студенти от Икономически университет - Варна.

Срещите са част от програмата на проекта „Младите и правосъдието“, по който работят съвместно Окръжен съд – Варна и катедра „Правни науки“. Целта е първокурсниците от всички специалности да бъдат подкрепени в обучението си и да съберат информация за практическото приложение на правото. Срещите се провеждат предимно в часовете за лекции по „Основи на правото“ на студентите от първи курс.

         Интерес сред бъдещите висшисти предизвикаха темите за неизбежната отбрана и последните промени в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие. Магистратите разясниха разликата между кражба и грабеж, както и какво представлява квалификацията за извършване на престъпление в условията на рецидив.

С конкретни казуси и случаи от своята практика магистратите успяха да представят пред младите хора тезата, че съдът винаги гарантира правото на справедлив процес и обясниха в детайли етапите при едно наказателно производство.

До края на март предстои още една среща с наказателен съдия Светла Даскалова, а през април са предвидени още 3 срещи със съдии, които ще запознаят студентите с вещното, търговското и облигационното право.

Sadia Asen PopovSadia Stoyan Popov