Новини
Окръжен съд Варна

Окръжен съд – Варна призна за виновен 42-годишния Иван Д., за това че на 5.07.2018г. като неправоспособен водач причинил транспортно произшествие в Игнатиево, в следствие на което загива 16 годишно момче.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3.

Пред съда подсъдимият заяви, че много съжалява за инцидента и поиска по-нисък размер на наказанието.

От държавното обвинение посочиха, че по делото почти не са налице смекчаващи вината обстоятелства.

Варненският окръжен съд наложи на подсъдимия Иван Д. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години, което намали с една трета до размер 6г. и 8 месеца при общ режим на изтърпяване.

Припомняме хронологията на престъплението. На 5 юли 2018г. след полунощ водачът на „Рено лагуна“ Иван Д. се движел по улиците в Игнатиево и блъска преминаващо момче. Той не спрял на местопроизшествието, а продължил да се движи известно време с пострадалия върху автомобила. Непосредствено след извършване на престъплението Иван Д. изоставил управляваната от него кола и се укрил. Десет дни по-късно се предал сам на органите на реда.

Пострадалото момче било настанено с опасност за живота в болницата "Св. Анна“ във Варна с множество фрактури на крайници и луксация на двете рамена. В следствие на травмите, на 16 юли детето починало в болницата.

Справката за съдимост на обвиняемия показва, че той има 11 влезли в сила присъди, от които 4 присъди са за управление МПС след употреба на алкохол и 1 присъда за управление на автомобил при липса на правоспособност.

Видно от справката на Пътна полиция 42-годишния мъж е неправоспособен водач на МПС – никога не му е било издавано свидетелство за управляване на автомобил. Иван Д. има 19 влезли в сила наказателни постановления за нарушения по Закона за движение по пътищата.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.