Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на испанския гражданин Хорхе А. на властите в родината му. В Испания срещу 43 годишния мъж се водят наказателни производства за участие в международна престъпна организация за незаконен трафик на наркотици и пране на пари. Той е обявен за международно издирване въз основа на издадена Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 15.12.2017г. от съдебните власти в Мадрид.

На 21.02.2019г. Варненският окръжен съд определи спрямо Хорхе А. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Наказанието за престъплението, за което испанският гражданин се издирва е наказуемо според испанския наказателен закон с „лишаване от свобода“ до 13 години и 6 месеца. Деянието е наказуемо и по българското законодателство.

Хорхе А. е бил задържан на 17.02.2019г. от служители на Първо РУ във Варна. При извършена проверка на документите за самоличност е установено, че те са неистински. Установено е, че испанецът в влязъл на територията на България с автомобил през ГКПП Видин – Дунав мост на 28.04.2018г.

Пред Варненския окръжен съд, Хорхе А. изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

Съгласно Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест испанският гражданин има право да оттегли съгласието си в тридневен срок от днес. Ако не го направи, съдът ще постанови окончателно решение относно предаването му на властите в Испания в 7-дневен срок.