Новини
Окръжен съд Варна

 

Варненският окръжен съд даде ход на съдебното следствие срещу непълнолетния Денис Ж. обвинен за убийството на бездомник в кв. Вл. Варненчик във Варна. Съдебното производство беше започнато отначало, след като беше установено, че синовете на починалия мъж са били неправилно конституирани като частни обвинители.

Съгласно особените правила на НПКНаказателнопроцесуален кодекс за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни, в производството не може да участват частни обвинители.

Делото се гледа при закрити врати, предвид законовото ограничение, заради възрастта на подсъдимия. По искане на защитата съдебното следствие се разглежда по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Тийнейджърът е привлечен като обвиняем за това, че на 20-21 януари 2018г. като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на извършеното деяние, и като е могъл да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил 53-годишния бездомник Красимир К. Според обвинението деянието е извършено от Денис в съучастие с братовчед му Камен М.. Тъй като към момента на извършване на престъплението Камен е бил на 13г., като малолетен той не носи наказателна отговорност.

Припомняме хронологията според обвинението. На 16 януари децата влезли в конфликт с бездомника пред пункт за вторични суровини, като ден по- късно му нанесли побой. На 20 януари тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. Вл. Варненчик, за да продължат с насилието. Според съдебно-медицинската експертиза в досъдебното производство, смъртта на мъжа е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма.

Според обвинението убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

За подобно тежко престъпление се предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Предвид непълнолетието, законът предвижда редуциране на наказанието и Дeнис Ж. може да получи „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

Следващите съдебни заседания са насрочени за 6 и 7 март 2019г.