Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 19-годишния Венцислав К. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, за това че в съучастие с неустановени лица и извършил измама, въвеждайки жена в заблуждение, за да набави за себе си или другиго имотна облага.

Припомняме хронологията според обвинението. На 23 януари 2019г., Венцислав К. и съучастниците му успяват да заблудят по телефон жена, на която казват, че трябва да съдейства на полицията за разкриване на престъпление. За целта тя им дава 6 000лв. От прокуратурата уточняват, че при задържането на младежа, част от получената сума е била намерена в дома му.

Престъплението, в което е обвинен 19-годишния Венцислав е тежко умишлено, като законът предвижда наказание „лишаване от свобода" от 1 до 6 години. Той е с чисто съдебно минало, има няколко криминални регистрации, към момента не учи и не работи. Спрямо него се води и друго досъдебно производство за притежание на наркотици.

Варненският окръжен съд намери за правилна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Повторно бяха разгледани данните, събрани в хода на разследването – протоколи за разпит, претърсвания, изземвания и показания на свидетелите. И според втората инстанция са налице достатъчно данни, за да се направи обосновано предположението, че Венцислав К. е съпричастен към авторството на деянието, за което е обвинен. Варненски окръжен съд намира, че има реална опасност той да се укрие, тъй като към момента младежът, макар и да има постоянен адрес не работи, за да си осигури доходи. От друга страна деянието, за което му е предявено обвинение се характеризира с висока обществена опасност, поради което съдът намери, че е налице реално опасност Венцислав К. да извърши престъпление и потвърди първоначалният му арест.

Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.