Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

3 години лишаване от свобода, отложено с 4 годишен изпитателен срок, както и отнемане на правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 3г. е наказанието, което Варненският окръжен съд присъди на шофьор на камион нарушил правилата за движение и с това причинил по непредпазливост смъртта на мъж от Словакия и средни телесни повреди на спътника му, пътували заедно в друг автомобил.

Присъдата бе постановена в условията на съкратено съдебно следствие. Пред съда подсъдимият 55-годишния Стефан Д. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Припомняме, че инцидента стана на 3 август 2017 г., когато двамата словашки граждани се връщали от почивка. На магистрала Хемус спрели за кратко в аварийната лента, като видимостта била добра.

Подсъдимият пътувал от пристанище Варна за Каолиново, за да извърши втори курс с доставка на стоки от завода. Водачът на камион-влекача бил изморен, тъй като предишната вечер му се наложило да спи в камиона, за да бъде натоварен сутринта. След като доставил стоката на пристанището във Варна, той поел отново за Каолиново.

Липсата на интензивно движение и натрупаната умора притъпили реакциите на шофьора. Той забелязал твърде късно спрялата в аварийната лента кола и последвал сблъсък. В следствие на инцидента по-възрастният мъж починал, а спътникът му получил няколко средни телесни повреди.

Водачите и на двете превозни средства не са били употребили алкохол. От приложена справка по делото става ясно, че подсъдимият има издадени 3 наказателни постановления и е глобяван два пъти с фиш за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.