Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Пленумът на Висшия съдебен съвет проведе изнесено работно заседание във Варна, на което беше обсъден въпроса с липсата на Съдебна палата в града и бяха обсъдени възможностите за решаването на този проблем. Заседанието се председателстваше от министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева. Изслушани бяха административните ръководители на Апелативен съд – Варна, Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна, Административен съд – Варна, Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура - Варна. В заседанието участваха председателят на Общинския съвет във Варна и главният архитект на Община Варна, областният управител на област Варна и председателят на Адвокатски съвет – Варна.

Работното заседание беше организирано в отговор на предложение подкрепено от всички магистрати в града и изпратено до Висшия съдебен съвет през септември тази година.

Ръководителите на съдилищата и прокуратурите отново запознаха присъстващите със затрудненията, които имат докато изпълняват дейността си в абсолютно неприемливи битови условия. Всички те се обединиха около предложението, че единственото решение на този сграден проблем е изграждането на изцяло нова Съдебна палата, в която да се помещават всички институции.

Главният архитект на община Варна Виктор Бузев посочи, че има наличен подходящ терен – това е карето на кръстовището между булевардите „Сливница“ и „Христо Смирненски“. Парцелът е собственост на министерството на правосъдието и позволява застрояване от 50 000кв. м., както и осигуряването на до 1000 паркоместа.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посочи, че определено теренът е подходящ, но за да се стигне до реални стъпки е важно да бъде направен правен анализ на парцела и да се прегледа цялата му документация. Тази задава вече е възложена на работна група, която ще бъде готова с анализа в началото на ноември. Министър Цачева изрази увереност, че процедурните пречки са напълно преодолими и важният въпрос е единното мнение на обществеността и съдебните институции в града, което дава насока на държавата да се ангажира с разрешаване на проблема.

„За Висшия съдебен съвет беше важно да се увери, че съдебната власт във Варна има ясна визия и знае посоката, по която този вековен проблем може да бъде решен. Това беше първата крачка. Друг важен момент е подкрепата, която местната и общинска власт днес декларира за този проект. Няма как това да не се превърне и в приоритет за Висшия съдебен съвет“ посочи представляващият ВССВисш съдебен съвет Боян Магдалинчев. Същият добави, че вече е ясен терена и визията и всякакви други алтернативи остават в миналото.

Членовете на Висшия съдебен съвет присъстваха във Варна и във връзка с тържествата по случай 140-та годишнина от създаването на държавната и съдебната власт в града.

VSS Plenum Varna 1 25102018