Новини
Окръжен съд Варна

Пленумът на Висшия съдебен съвет проведе изнесено работно заседание във Варна, на което беше обсъден въпроса с липсата на Съдебна палата в града и бяха обсъдени възможностите за решаването на този проблем. Заседанието се председателстваше от министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева. Изслушани бяха административните ръководители на Апелативен съд – Варна, Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна, Административен съд – Варна, Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура - Варна. В заседанието участваха председателят на Общинския съвет във Варна и главният архитект на Община Варна, областният управител на област Варна и председателят на Адвокатски съвет – Варна.

Работното заседание беше организирано в отговор на предложение подкрепено от всички магистрати в града и изпратено до Висшия съдебен съвет през септември тази година.

Ръководителите на съдилищата и прокуратурите отново запознаха присъстващите със затрудненията, които имат докато изпълняват дейността си в абсолютно неприемливи битови условия. Всички те се обединиха около предложението, че единственото решение на този сграден проблем е изграждането на изцяло нова Съдебна палата, в която да се помещават всички институции.

Главният архитект на община Варна Виктор Бузев посочи, че има наличен подходящ терен – това е карето на кръстовището между булевардите „Сливница“ и „Христо Смирненски“. Парцелът е собственост на министерството на правосъдието и позволява застрояване от 50 000кв. м., както и осигуряването на до 1000 паркоместа.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посочи, че определено теренът е подходящ, но за да се стигне до реални стъпки е важно да бъде направен правен анализ на парцела и да се прегледа цялата му документация. Тази задава вече е възложена на работна група, която ще бъде готова с анализа в началото на ноември. Министър Цачева изрази увереност, че процедурните пречки са напълно преодолими и важният въпрос е единното мнение на обществеността и съдебните институции в града, което дава насока на държавата да се ангажира с разрешаване на проблема.

„За Висшия съдебен съвет беше важно да се увери, че съдебната власт във Варна има ясна визия и знае посоката, по която този вековен проблем може да бъде решен. Това беше първата крачка. Друг важен момент е подкрепата, която местната и общинска власт днес декларира за този проект. Няма как това да не се превърне и в приоритет за Висшия съдебен съвет“ посочи представляващият ВССВисш съдебен съвет Боян Магдалинчев. Същият добави, че вече е ясен терена и визията и всякакви други алтернативи остават в миналото.

Членовете на Висшия съдебен съвет присъстваха във Варна и във връзка с тържествата по случай 140-та годишнина от създаването на държавната и съдебната власт в града.

VSS Plenum Varna 1 25102018