Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Как магистратите във Варна могат да търсят съдебна практика по трансгранични казуси? Това беше основната тема на семинара по проекта ECLI-BG (Европейски идентификатор за съдебна практика), на който домакин беше Варненския окръжен съд. 

В препълнената зала на съда участниците бяха запознати със стандарта ECLI*, неговото значение и осигуряването на достъп до съдебна практика на държавите-членки на ЕС. Чрез информационните ресурси на обновения Централизиран уеб базиран интерфейс за публикуване на съдебни актове (ЦУБИПСА) и Европейския портал за електронно правосъдие e-Justice, вече е възможно търсене по ECLI. По този начин се дава бърз и лесен достъп до националното законодателство и съдебната практика на държавите- членки.

 ECLI е универсален идентификатор, който има един и същ разпознаваем формат за целия Европейски съюз.

Работата по проекта ECLI-BG започна на 01.07.2017г., като национален координатор е Висшия съдебен съвет. Негова основна цел беше въвеждане на национален стандарт за еднозначно идентифициране и правилно препращане към актовете на българските съдилища. По този начин всички български практикуващи юристи ще могат да се възползват от въвеждането му – съдии, съдебни служители, прокурори, адвокати, журналисти и други. От една страна, те ще могат да получат знания как да използват ECLI в правни цитати, а от друга – да намират решения на съдилищата на държавите-членки чрез Интерфейса за търсене по ECLI в Европейския портал за електронно правосъдие. 

Какво е ECLI?

Европейският идентификатор на съдебната практика (ECLI) е семантичен уеб стандарт, разработен с цел улесняване на правилното и недвусмислено цитиране на решения на европейски и национални съдилища, като по този начин се подобрява трансграничният достъп до съдебната практика.

Решението за прилагане на ECLI е взето от Съвета на Европейския съюз през декември 2010 г. В рамките на тези „Заключения на Съвета“ беше установен набор от петнадесет метаданни, така че да се подобри автоматизираното търсене на публикувани съдебни решения.

Подробна информация за ECLI-BG можете да намерите на сайта проекта.

VOS Seminar ECLI site

Васил Василев (от ляво на дясно) - представител на APISq партньор в проекта ECLI-BG , Душана Здравкова от Съюза на юристите в България, Марин Маринов –председател на Варненски окръжен съдq запознаха магистратите с предимствата от въвеждането на Европейски идентификатор за съдебна практика.