Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненски окръжен съд призна за виновни Георги Г. - собственик на фирма „Дигинг“, наета от подизпълнителя „Бултранспорт“ и Пламен Н., технически ръководител в „Бултранспорт“ по делото за рухването на хотел Вероника в к.к. Слънчев ден, при което загинаха четирима работници. Останалите петима подсъдими бяха оправдани по повдигнатото обвинение за лишаване от живот при професионална непредпазливост.

Съдебният състав наложи наказание от 3 години „лишаване от свобода“ за Георги Г., което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим. Той бе признат за виновен, че е нарушил няколко разпоредби в следствие на което работещите Борислав С., Манол М., Тодор Т., Йосиф С. и Рашко А. загиват под отломките на хотел „Вероника“. При инцидента оцелява само Рашко А, излязъл секунди преди хотела да се срути и привлечен като един от свидетелите по делото.

Съдът призна за виновен и Пламен Н., който в условията на независимо съпричиняване с подсъдимия Георги Г. немарливо е изпълнил правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - на етап изпълнение на строително монтажни работи при премахване на сградата на хотел „Вероника". Наложенето от съда наказание за технически ръководител в „Бултранспорт“ е „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изпълнението на което се отлага с изпитателен е срок от 5 години.

         Двамата мъже, са осъдени да заплатят солидарно на шестимата граждански ищци сумата от по 100 000лв. на всеки, представляваща обезщетение за причинените им неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 08.04.2015 г. до окончателното изплащане на сумата.

Припомняме, че инцидентът стана на 8 април 2015 г., когато 11-етажният хотел "Вероника" се срути върху четирима работници, които загинаха на място. След 2-годишно разследване, през юли 2017г. обвинението беше внесено в Окръжен съд – Варна.

Делото представлява над 4200 страници материали, събрани в 24 тома, както и 8 тома класьори. По време на съдебното следствие бяха изслушани над 50 свидетели, 12 вещи лица, и разгледани 6 съдебни експертизи.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.