Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо 44 годишния турски гражданин Мехмед Я. след постъпило искане на съдебните власти в родината му, чрез Интерпол -Анкара, за временното му задържане с намерение за екстрадиция.

Лицето е било задържано на Летище Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември, като целта на пребиваването му у нас е била почивка в к.к. Златни пясъци.

Мехмед Я. се издирва от 9 г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22. 08. 2009г. Престъплението, за което той е бил осъден и има влязла в сила присъда е за извършване на дейности като член на терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е „лишаване от свобода“ в размер на 6г. и 3месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

  Защитата на Мехмед Я. посочи, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването спрямо него е било политическо. Пред съда обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които е бил осъден от турските власти. Той посочи, че като студент, преследванията спрямо него са били, че е ползвал майчиния си – кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета, е бил обявен за част от терористична организация.

Становището на съда беше, че голяма част от представените доводи от защитата са по-скоро обект на преценка по време на същинското производство по екстрадиция.

Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест.  Декларирано е и намерението на турските съдебни власти да искат екстрадицията. Според ВОСВарненски Окръжен съд не са налице кумулативните предпоставки за определяна на най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, която в конкретния случай  се явява несъразмерно тежка.  Съдът като съобрази всички становища на страните определи мярка „домашен арест“ по хотелската регистрация на лицето,  която да обезпечи неговото участие в същинското производство по екстрадиция.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна.