Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на македонския гражданин Александър К. на властите в Македония, където да изтърпи 1 година „лишаване от свобода“. ВОСВарненски Окръжен съд определи временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 40 дни, до приключване на производството му по екстрадиция. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Република Македония въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 25.02.2016 г. от Първоинстанционния съд в Куманово.

Мъжът е бил задържан на Летище – Варна на 17.08.2018г., като в България е бил на почивка със семейството си.

Според съдържанието на Европейската заповед за арест, причина за издирването на 40-годишния мъж е неплащане на издръжка на непълнолетната му дъщеря. Присъденото му наказание е 1г. лишаване от свобода, което трябва да изтърпи ефективно.

Днес съдът като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Александър К. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОСВарненски Окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на кипърските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.