Новини
Окръжен съд Варна

В сряда се проведе разпоредителното заседание по делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст, която се удави в басейн в курорта Златни пясъци.

Окръжен съд – Варна прецени, че прокуратурата е допуснала съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, довели до ограничаване на правата на наследниците на починалото момиче и на подсъдимия Александър Г. Според съдебния състав, Варненската окръжна прокуратура не е представила никакви доказателства за наследници на Сара Ернст. Неуведомяването на всички наследници на пострадалата в досъдебното производство нарушава тяхното право  да правят искания, възражения и всякакви други действия. Неиздирването им и съответно неуведомяването им за образуваното наказателно производство, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс е съществено процесуално нарушение и е основание за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото за отстраняване на тези пропуски.

Второто съществено нарушение, което посочи Окръжен съд – Варна е, че не са правени опити да бъде открит и уведомен подсъдимия Александър Г., че срещу него се води разследване за извършено престъпление. Той е проектантът в част „Технологична“ на басейна и е привлечен задочно в качеството на обвиняем. По информация на неговата майка, мъжът живее в Канада. Според ВОСВарненски Окръжен съд са били нарушени правата на подсъдимия съгласно чл. 6,т.3 от Конвенция за защита правата на човека и директива 2016/343 на ЕП. Нарушаването на правата на проектанта да участва в досъдебното, респективно и в съдебното производство е съществено процесуално нарушение и също е основание за прекратяване на съдебното производство.

Пресцентърът на ВОСВарненски Окръжен съд припомня накратко хронологията. Разследването продължи близо 7 години. Злополучният инцидент стана на 11 юли 2011 г. в курорта Златни пясъци. Около 11.30 ч. охранителят на хотел „Берлин“ забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Същия ден пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебно-медицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност, потискане на жизнено важни центрове в мозъка и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“.

Четирима мъже са обвинени, че са причинили смъртта на 13-годишното момиче поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Единият от подсъдимите – Кирил Я. е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството изпълнител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела. Другият – Пламен К. е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на Сара Ернст, в качеството му на представител на строителния надзор. Третият подсъдим – е проектантът Александър Г. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна – Мирослав К.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.