Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 21-годишния Галин П. и 22-годишния Никола Д. Двамата са привлечени като обвиняеми за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, като престъплението е извършено като продължавано деяние и в съучастие.

На 23 май и на 2 юли тази година във Варна Никола Д. държал с цел разпространение марихуана и амфетаминопроизводни, като действал по поръчение на Галин. При обиск в дома на Никола полицията иззела общо около 20 пакетчета с марихуана и около 15 дози с амфетаминопроизводни.

Престъплението, в което са обвинени двамата мъже  е тежко по смисъла на закона и НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

Защитата на обвиняемите поиска по-лека мярка за неотклонение. Адвокатът на Никола Д. посочи, че той няма предишни осъждания, има постоянен адрес и не би се укрил. Защитата на Галин заяви, че макар той да е подсъдим по друго дело, до момента не е бил задържан и досега няма данни да е оказвал влияние върху свидетели. 

В съдебната зала Никола Д. заяви, че се занимава с разпространение на наркотици около година и заедно с още няколко лица работи за други хора, на които отчитат парите от продажбите. Галин П. заяви, че не знае защо е в съда и задържането му за него е необяснимо, тъй като никога не се е занимавал с разпространение на наркотици. С Никола се познавали от училище.

Като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, свидетелски показания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Галин П. и Никола Д. да са съпричастен към деянието, в което са обвинени. Предвид високата обществена опасност на престъплението, в което са обвинени и възможността, ако са на свобода да повлияят на свидетелските показания, или да извършат престъпления, съдебният състав определи и на двамата най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.