Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на естонския гражданин Сандер О. на холандските власти за водено срещу него наказателно производство. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Кралство Нидерландия въз основа на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 22.09.2017 г. от Прокуратура Централна Нидерландия.

Според съдържанието на ЕЗАЕвропейска заповед за арест причина за издирването на 30- годишния мъж е подозрение за опит за кражба и довършена кражба с взлом през 2014г.

Според обвинението на холандските власти на 12 септември преди 4 години, Сандер е направил опит за влизане с взлом в жилище в Хаюс тер Хейде. При разбиването на едно от стъклата на входната врата извършителят се е порязал и оставил следи от кръв, но не е успял да проникне в къщата. Второто престъпление е извършено през декември 2014г. в град Баарн. Чрез взлом било проникнато в жилище, от което са били изнесени различни вещи, открити по-късно в автомобила на обитателя. Извършителят обаче не е успял да запали колата и напуснал жилището без да вземе вещите. Чрез ДНК тестове на откритата кръв при първото престъпление и угарка от цигара при второто престъпление, холандските власти са установили самоличността на Сандер.

Според наказателният кодекс на Кралство Нидерландия максималното наказание за подобно престъпление е до 6г. лишаване от свобода. Деянието е наказуемо и според българското законодателство и се счита за тежко умишлено престъпление.

Обявеният за издирване мъж е бил задържан на 1 юли 2018г. на летище Варна, докато чакал за полет.

В съдебната зала Сандер О. изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

Днес съдът като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОСВарненски Окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ до началото на същинското производство по екстрадиция.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.