Новини
Окръжен съд Варна

След почти 2 годишни усилия, Окръжен съд – Варна успя да направи достъпна сградата на институция и за хора с двигателни затруднения. Този проблем стоеше отворен от години. Намирането на решение беше трудно, заради особеностите на непригодената за съд сграда, в която се помещават общо четири институции в града. 

След като ВОСВарненски Окръжен съд сезира за пореден път Висшия съдебен съвет за намерението си, през март беше отпуснато финансиране в размер на 7 100лв., с което беше осигурен иновативен мобилен стълбищен подемник – Vimec T09 Roby. Чрез него хората с двигателни затруднения в инвалидни колички могат да се справят с преодоляването на всякакъв вид стъпала, независимо от наклона.  

Други предимства на подемната платформа е задвижването чрез зъбчати колела и рейка, което е много здраво и устойчиво решение при дългогодишна експлоатация. Мобилността на стълбищния подемник позволя гъвкаво използване и в други сгради, например в Синята стая към Окръжен съд – Варна.

Единствените особености са, че е необходимо осигуряването на помощ от асистент, като ръководството на ВОСВарненски Окръжен съд е натоварило с тази отговорност двама от своите служители. Те ще бъдат на разположение на нуждаещите се от съдействие хора в затруднено положение. Платформата е съвместима с всички стандартни размери инвалидни колички, като тук не се включат електрическите. Предстои ВОСВарненски Окръжен съд да закупи оборотна количка, която да предоставя на гражданите ползващи модели задвижвани с електричество.  

Подемната платформа е сертифицирана и изпитана от международни сертифициращи организации в ЕС.