Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна потвърди най- тежката мярка на процесуална принуда „задържане под стража“ на 17-годишния Кристиян Т., обвинен в опит за убийство на охранител пред дискотека Гетсби във Варна, извършен в съучастие с друго лице, което все още се издирва.  

Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение – поставяне под възпитателен надзор или от родителите, или от администрацията на възпитателно заведение, или от Детска педагогическа стая. Адвокатът на Кристиян посочи, че са изминали почти 3 месеца от задържането му, като за това време с него не са били извършвани никакви следствени действия.

От прокуратурата възразиха, че предвид няколкото други регистрации на непълнолетния Кристиян е очевидно, че родителите му не са били в състояние да се справят с противообществените прояви на детето си.

След като изслуша страните, Варненският окръжен съд остави без уважение искането на защитата за замяна на постановената мярката за неотклонение „задържане под стража“  с по-лека, тъй като в досъдебното производство са налице нови обстоятелства подкрепящи първоначалният избор на мярка за неотклонение на ВОСВарненски Окръжен съд .

Припомняме, че според обвинението, на 28.01.2018г. десетокласникът участвал в спор, който прераснал във физическа разправа между няколко души. Охраната на пълния с над 400 души нощен клуб се принудила да изведе младежите навън. Така се стигнало до спречкване с 36 годишния охранител Армен А., който според обвинението бил намушкан с нож между 10 и 15 пъти в крака и гърдите, като един от прорезите бил в областта на сърцето. Бързата намеса на лекарите спасила живота на Армен.  

От проведените разпити до момента в досъдебното производство, свидетелите посочват като пряк извършител пълнолетния Галин М., който в момента се издирва. Обвинението към 17-годишния ученик е, че той държал гарда, докато Галин нанасял ударите с нож. 

Според прокуратурата, макар и непълнолетен, Кристиян е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Престъплението, в което е обвинен младежа е тежко по смисъла на закона. Предвиденото наказание е същото като за довършеното престъпление, като се взема предвид степента на осъществяване на намерението и причините, поради които престъплението е останало недовършено.

Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“  за срок от 15 до 20г.,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Поради непълнолетието си, Кристиян може да бъде наказан с „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години.

Уточняваме, че най-тежката мярка за процесуална принуда  се определя за непълнолетни в изключителни случаи. 

Определениeто на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.