Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд призна за виновен 22-годишния Алекси А., който предложил подкуп на двама полицейски служители от III РУ на МВР – Варна, за да не извършат  действия по служба.

Делото беше гледано по процедурата за съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства за тях.

В пледоарията си по същество представителят на ВОП помоли съда да признае подсъдимия за виновен като му наложи наказание  около една година и три месеца лишаване от свобода, което да бъде редуцирано с една трета и съответно да бъде отложено с подходящ изпитателен срок, както и наказание глоба в размер на около 500лева.

Припомняме хронология на обвинението. На 17 март тази година Алекси се движел с автомобил „Ауди A3", по ул. „Акад. Курчатов" в близост до зеленчуковата борса. Намиращият се в близост полицейски патрул забелязали, как водачът на автомобила  в един момент рязко увеличил скоростта, като при маневра „десен завой" за да продължи по ул. „Под игото" се качил на тротоара. Това накарало служителите на МВР да последват автомобила, за да извършат проверка на водача. Те установили, че подсъдимият не притежава свидетелство за управление на МПС и е неправоспособен. Алекси бил помолен от органите на реда да изчака идването на екип на „Пътна полиция" за съставянето на акт за установяване на административното нарушение. Докато полицаите изчаквали в служебния си автомобил идването на екипа, подсъдимият почукал на стъклото и се обърнал към двамата полицаи с думите „Да дам някой лев да се почерпите и да ме пуснете, че бързам".   След като служителите отказали парите, Алекси отворил вратата на полицейския автомобил, седнал на задната седалка и хвърлил 40 лева и 50 евро. Парите паднали до лоста на ръчната спирачка. Виждайки това, полицаите веднага слезли от автомобила и разпоредили на подсъдимия  да слезе, като му поставили белезници. Докладвали за случилото се на оперативния дежурен на III РУ - ОД на МВР гр. Варна, като запазили местопроизшествието до пристигането на разследващите за извършването на оглед.

Варненският окръжен съд призна Алекси А. за виновен и му наложи  наказание „лишаване от свобода“  за срок от 1 година, което редуцира с 1/3 т.е. 8 месеца, като отлага изпълнението на наказанието с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 400 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.