Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен Виктор П., на 36г., от Варна, в това, че на 28 ноември 2015г. в кв. Повеляново, Девня умишлено умъртвил 24-годишния Мартин К. , поради което му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15г., което да изтърпи при строг режим.

Петчленният състав оправда подсъдимия по първоначалното повдигнатото обвинение да е извършил убийството с особена жестокост и по хулигански подбуди. При изтърпяване на наказанието ще бъде зачетено предварителното задържане на подсъдимия, считано от 28.11.2015г.

Припомняме, че убийството на 22-годишния Мартин К. беше извършено в края на ноември 2015 г. пред заведението „Акапулко" в квартал "Повеляново". Тогава Виктор П., който работил като охранител в дискотека и бил повикан заради инцидент - свада и сбиване с Мартин. 22-годишният младеж посетил дискотеката заедно с приятеля си Руси В., за чиято сестра му предстояло да се ожени след няколко дни.

Охранителят пристигнал на мястото и след като разбрал къде са отишли напусналите заведението мъже, се отправил към двора на намиращата се в съседство детска градина. Виктор П. нападнал Мартин и започнал да нанася множество удари с нож по тялото му. Един от ударите засегнал смъртоносно сърцето му, вследствие на което Мартин починал.

Делото беше внесено за разглеждане в съда през 2016г., като бяха направени серия съдебни експертизи и бяха призовани над 29 вещи лица.

Преди прочитане на присъдата подсъдимият Виктор П. се възползва от правото си на защита и последна дума. Той изрази съжаление и изказа съболезнования към близките на пострадалия, но заяви, че не се признава за виновен по обвинението, което му е повдигнато. 36-годишният мъж заяви, че през всичките години, през които е работил като охранител е преценявал рисковете и се е опитвал да избира правилните начини за избягване  на конфликти, като в същото време се е стремял винаги да бъде лоялен към човека, когото е защитавал. „Съжалявам, че нещата се развиха по този начин. Готов съм да поема отговорност за действията, които реално съм извършил и очаквам от съда справедлива присъда“, бяха последните думи на подсъдимия.

Варненският окръжен съд осъди подсъдимият да заплати на роднините на починалото момче сума в размер на 260 000 лв., разделена по равно, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, в резултат на деянието, ведно със законната лихва, както и направените по делото разноски в размер на по 1800лв. за всеки от тях.

Виктор П. е осъден да заплати и направените по делото разноски в размер на 1912,20 в полза на държавата по сметка на ОД на МВР – Варна, 3157,72лв. по сметка на Окръжна прокуратура –Варна, 14 627лв. в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВОСВарненски Окръжен съд, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 10 400 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.