Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Sadebna palata Varna

На снимката (от ляво на дясно): Юлиян Георгиев – председател на Адвокатска колегия – Варна, Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна, Тинка Косева – председател на Административен съд-Варна, Владимир Чавдаров -  Окръжен прокурор на Варна, изпълняващият функциите Районен прокурор на Варна Красимир Конов, комисар Милен Грозев – директор на Областна дирекция „Охрана“ – Варна и Ерна Якова – председател на Районен съд-Варна.

По инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд  бе домакин на проведена работна среща по повод изграждане на нова съдебна палата – проблем, който от десетилетия не намира разрешение. На дискусията присъстваха Ерна Якова – председател на Районен съд-Варна, Тинка Косева – председател на Административен съд-Варна, окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който представляваше и Апелативна прокуратура-Варна, изпълняващият функциите на  Районен прокурор Красимир Конов, комисар Милен Грозев – директор на Областна дирекция „Охрана“–Варна и Юлиян Георгиев – председател на варненската Адвокатска колегия, Марин Маринов – председател на Окръжен съд-Варна.

Всички участниците в срещата споделиха общите проблеми срещани от гражданите, магистратите и юристите, заради 5-те непригодни сгради и вредните условия, в които са принудени да работят институциите на съдебната власт в града.

Окръжният прокурор Владимир Чавдаров беше категоричен, че съдебната власт трябва да се обедини и да поиска от местната и държавна власт изграждането на нова съдебна палата, която да събере под един покрив всички институции. По думите му, това е единственото адекватно и перспективно решение на съществуващите от години проблеми и би спестило време и пари, както на гражданите, така и на институциите. Владимир Чавдаров посочи, че появилите се идеи за предоставяне на сградата на Транспортна болница на съдебната власт в града, би решила частично проблемите на отделни институции, без да е ясно точно на кои, а в същото време ще бъдат похарчени не малко средства. „Доколко разбирам има желание от страна на държавата, след толкова години да бъде намерено решение. Ето защо е необходимо всички ние да кажем какво искаме, от какво имаме необходимост, за да се намери най- доброто, дългосрочно решение на проблемите, които са общи за всички“, посочи Чавдаров.

Председателят на Административен съд Тинка Косева каза, че макар за ръководената от нея институция, проблемът да не е толкова остър,  съществуват сериозни проблеми, поради което е крайно време изграждането на нова съдебна палата отново да бъде поставено на дневен ред. „Всяко друго решение би било палиативна мярка“, беше мнението на Косева.

Председателят на Окръжен съд Варна – Марин Маринов, подкрепи колегите си и подчерта, че с изграждането на обща нова сграда за съдебните институции, не само ще бъде разрешен десетилетен проблем на правосъдието, но и ще бъдат спестени време, пари и усилия на гражданите и представителите на бизнеса, ползващи съдебно-административни услуги. „Съдебната власт във Варна ще може да подобри значително качеството на своята работа, ще се оптимизират в пъти разходите за поддръжка и охрана на сградите, както и ще бъдат спестени немалко пари на хората и държавния бюджет“, посочи Маринов.

Председателят на варненския Районен съд Ерна Якова, сподели че е имала възможност да посети доста съдебни сгради в страната и толкова сериозен проблем, какъвто съществува във Варна няма никъде другаде. „Само сграда проектирана за съдебна палата може да реши всички наболели проблеми, които имаме“, категорична беше и Ерна Якова.

Председателят на Адвокатска колегия във Варна Юлиян Георгиев изрази становище, че в нито една институция на съдебната власт във Варна няма нормални условия за работа на адвокатите. „Нямаме стаи, където на спокойствие и с нужната сигурност да можем да разгледаме материалите по делата си, а реално ние сме най- голямата юридическа общност в града“, посочи той.

Такова беше и становището на и. ф. Районен прокурор Красимир Конов, който предложи всяка институция да провери от каква площ има нужда и да се търси решение, което да задоволи не само сегашните потребности, а да бъде помислено и в перспектива.

Комисар Грозев от Областна дирекция „Охрана“ – Варна сподели, че на ден се извършват между 10-20 конвоя само в града, като работата им е изключително затруднена, заради сериозния трафик във Варна, особено през лятото. Според него в момента е ангажиран всеки възможен ресурс, за да се осигури охраната на 5-те сгради, които обслужват. 

В края на срещата, участниците се обединиха около мнението, че решение съществува и отново трябва да бъдат проучени възможностите за проектиране и строеж върху терените, собственост на Висшия съдебен съвет и Министерство на правосъдието. Единият вариант е до бул. „Д-р Пискюлиев“, където преди повече от 10 години беше планирано да бъде построена съдебна палата, който проект вече е в историята. Това, обаче не изключва възможността за ново проектиране на съдебна палата, с оглед актуалните изисквания на всички институции. Другият вариант е да се използва наличния незастроен държавен терен срещу Затвора Варна, който е с достатъчна площ, а същевременно е на удобно и комуникативно място.

Магистратите взеха решение да сезират с исканията си Висшият съдебен съвет и органите на местната власт, като в края на март отново ще се съберат за втора среща за посочване на конкретни изисквания.