Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

В интерес на гражданите и обществеността на Варна е да има една нова съдебна палата, която да обедини всички институции

AdvKolegia Varna VOS site

По искане на адвокатурата във Варна се проведе среща с ръководството на Окръжен съд – Варна, на която традиционно беше обсъдена съвместната работа между двете институции. На срещата присъстваха Юлиян Георгиев, председателят на Адвокатска колегия – Варна, заместник председателят Живко Калев и секретарят Мария Димитрова. Съдът беше представен от административния ръководител Марин Маринов и заместник - председателите Росица Станчева –ръководител на Гражданско отделение, Мария Терзийска - ръководител на Търговско отделение и Иваничка Славкова – ръководител на Наказателно отделение.

Живко Калев посочи, че за първи път от толкова години на последното общо събрание на Варненската адвокатска колегия, никой от членовете й не е споделил да има затруднения при работата с Окръжен съд – Варна.  Представителите на адвокатурата изразиха задоволство от бързото намиране на решения от натрупаните проблеми, които са срещали през годините. Адвокат Димитрова посочи, че в момента всички адвокатски съвети работят по изграждането на единната информационна система за служебен обмен на информация и електронно отчитане на правната помощ, каквото е изискването в Закона за правна помощ. Ръководството на Варненския окръжен съд изрази готовност за съдействие и подкрепи колегията във Варна за усилията им да им бъде осигурен електронен достъп до делата, след като бъде изградена платформата им.

По време на срещата беше засегнат и съществуващия от десетилетия правосъден проблем, с намирането на единно решение за изграждане на нова съдебна палата в града. „Желанието ни е да бъде построена сграда, която да обедини всички институции на съдебната власт. По този начин ще бъде осигурено както удобство за гражданите и обществеността, така и ще се оптимизират разходите за поддръжка и охрана на сградите, както и ефективността на институциите“ сподели Марин Маринов. Ръководството на Адвокатска колегия -Варна беше категорично, че подкрепят идеята за намиране на едно решение за всички заинтересувани страни. „Нова сграда, която да събере на едно място всички съдилища би било най- доброто решение“ - обобщи в края на срещата председателят на адвокатската колегия във Варна Юлиян Георгиев.