Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Петчленен състав на варненския Окръжен съд замени наложеното наказание  на Кирил А. „доживотен затвор“  с „лишаване от свобода“ за срок от 30г., което той изтърпява за убийството на своята майка, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

През ноември 1998г. Окръжен съд – Варна му определя наказание за престъплението „смърт чрез разстрел“ по действащия по това време Наказателен кодекс. Тогава 37-годишният мъж е eдин от последните осъдени на смърт във Варна, като преди тази присъда е многократно осъждан и за други „тежки престъпления“. След промени в НК и отмяна на смъртното наказание, през февруари 1999г. варненският Апелативен съд изменил наказанието „смърт чрез разстрел“ и му определил „доживотен затвор“. Към момента 57-годишният мъж е излежал в затвора 20г., 6 месеца и 23 дни.

Като основание за уважаване на молбата на Кирил А., защитата му представи писмени доказателства – удостоверения и сертификати за завършени курсове, изследвания относно риска от вреди по отношение на другите, както и становищата на началника и администрацията на затвора във Варна. В тях се посочва, че за целия 20-годишен период, лишеният от свобода демонстрира добро поведение, проявява самокритичност и осъзнава вредите от правонарушението. От 2003г. няма  налагани наказания и 20 пъти е бил награждаван, като се наблюдава траен стремеж да постави живота си на стабилна база, която да не влиза в разрез със закона.  В актуалната оценка на риска е записано, че Кирил А. задълбочено е преосмислил поведението си и то следва положителна насока.  Становищата на затворническата управа са категорични, че лишеният от свобода се е поправил, превъзпитал и осъзнал извършеното и с участието си в различни трудови, образователни, обучителни, квалификационни дейности, както и в специализирани програми за въздействие, е показал положителна промяна в поведението си.

Съдът, след като разгледа и взе предвид събраните по делото писмени доказателства, както и становищата на административното ръководство на затвора във Варна прие, че са налице материално правните предпоставки за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ за срок от 30г., тъй като осъденият е изтърпял не по-малко от 20г., Съдът зачита срока на изтърпяване на наказанието от Кирил А. до момента.

Определението  на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна в седем дневен срок.