Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна акушер-гинеколога Петър А.  за виновен в това, че на 26.02.2015г. като лекар със специалност „Акушерство и гинекология“ в АГ болница „Проф. д-р Д. Стаматов“  немарливо е упражнил медицинската си професия и е причинил по непредпазливост смъртта на плода и лека телесна повреда на жена от Варна.

Съдът му наложи наказание от 3 години „лишаване от свобода“  за причинена смърт по непредпазливост при първоначален общ затворнически режим, както и наказание „лишаване от право да упражнява професията „лекар“ със специалност „Акушерство и гинекология“  за срок от 3 години. За причинената по непредпазливост средна телесна повреда на 41-годишна жена изразяваща се в руптура на матката, довело до разстройство на здравето, временно опасно за живота, съдът му наложи наказание 1 година „лишаване от свобода“.

Д-р Петър А. ще търпи най-тежкото от двете  наказания – 3 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ затворнически режим и наказание „лишаване от право да упражнява професията „лекар“ със специалност „Акушерство и гинекология“  за срок от 3 години.

Гинекологът е осъден да плати на пострадалата сумата от 2500лв. , представляващи разноските в производството, както и направените разходи по делото възлизащи на над 2370лв.

Пресслужбата на съда припомня, че според обвинението през 2014г. пострадалата Кремена Т. потърсила подсъдимия д-р Петър А. за наблюдение на бременността. При същия специалист жената през 2006г. чрез цезарово сечение родила първото си дете.   По време на цялата бременност нямало усложнения и проблеми. Между бъдещите родители и лекарят били проведени няколко разговора, за да бъде определен начина на раждане. Кремена Т. изявила желание раждането да се осъществи нормално. Уговорката между лекар и пациент била, на 25.02.2015г. да се предизвика раждане и ако възникнели усложнения, да се пристъпи към секцио. Акушер-гинекологът дал на жената една таблетка Цитотек, с която да се предизвика раждането. На другият ден Кремена Т. била приета в Родилно отделение в СБАГАЛ „Проф. Димитър Стаматов" с начална родова дейност и желание раждането да се проведе във ВИП етажа на болницата с предварително избран лекарски екип.

Извършеният преглед на родилката от началникът на отделението установил, че била в добро здравословно състояние, с много ранна родова дейност. Подсъдимият не обяснил, че й бил предоставил медикамент за индукция на раждането, който тя вече била приела. Проведеният ултразвуков преглед, установил един жив плод с тегло около 3 600 грама и тъй като родовата дейност била в много ранен етап, било предписано активно проследяване на сърдечните тонове и контракциите. Няколко часа по-късно Петър А. ускорил родовия процес, като в този момент сърдечните тонове също били нормални.

Според съдебно-медицинска експертиза,  назначена в досъдебното производство, смъртта на плода е настъпила в резултат на аспирация на околоплодни води и асфиксия, настъпила в процеса на раждането и други усложнения, предизвикани от лекарския екип.

Присъдата на първа инстанция може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок от днес.

Мотивите за постановения съдебен акт ще бъдат изготвени в законоустановения срок.