Новини
Окръжен съд Варна

Окръжен съд – Варна определели мярка „задържане под стража“ на адвокат Йордан Р. обвинен в разпространение на високо рискови наркотични вещества.

Петдесет и една годишният защитник е привлечен като обвиняем за притежаване на хероин и амфетамин с цел разпространение сред задържаните в затворническото общежитие в село Разделна край Варна. Престъплението, за което Йордан е привлечен като обвиняем, според НК е тежко и се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и „глоба“ от 5 000 до 20 000 лв.

Според обвинението на 1 декември, адвокатът искал да влезе в сградата на затворническото общежитие от отворен тип Разделна. Проверяващите служители го помолили да извади от джобовете си всички носени от него вещи. След повторна покана от охранителите, обвиняемият извадил от якето си пакет с цилиндрична форма увит със скоч. Експертната справка е установила съдържанието на 4,37 грама хероин и 5,03 грама амфетамини.

Пред съда, защитата на Йордан Р. поиска по-лека мярка за неотклонение, като посочи че към момента няма събрани данни, че адвокатът е знаел какво е съдържал пакета, както и че е дал подробни обяснения откъде се е снабдил с него. Представена беше и епикриза, според която обвиняемият има здравословни проблеми и условията в ареста само биха влошили състоянието му. Искането за определяне на  по-лека мярка за неотклонение беше подкрепено и от факта, че Йордан Р. има работа, постоянен адрес, където живее с болната си майка, за която се грижи.

В своя защита обвиняемият адвокат заяви, че е оказал пълно съдействие на органите на досъдебното производство и дори е предал доброволно пакета. Той поиска по-лека мярка за неотклонение, предвид здравословното му състояние и факта, че освен като адвокат упражнява и допълнителна трудова дейност и съответно е невъзможно да се укрие. В своя защита Йордан Р. посочи и обществената дейност, с която е ангажиран към футболен клуб Тополи и към обществения съвет на кметството в селото.

Според Окръжен съд - Варна, предвид тежестта на деянието, работата му като адвокат и от събраните до момента данни в досъдебното производство, може да се приеме обоснованото подозрение на прокуратурата, че съществува опасност Йордан Р. да извърши престъпление или да повлияе на разследването и определи мярка „задържане под стража“. 

Определениeто на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Варна.